latinica  ћирилица
09/11/2017 |  12:02 | Autor: RTRS

Erdogan: Saradnja Beograda i Ankare najčvršća osnova za stabilnost regiona

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan uputio je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kom je poručio da su mir i stabilnost Balkana od najvećeg značaja za Tursku i da stoga cijeni konstruktivni pristup koji je Vučić pokazao.
Erdogan i Vučić - Foto: RTRS
Erdogan i VučićFoto: RTRS

On je ponovio poziv Vučiću da posjeti Tursku i naglasio da pomno prati korake koje predsjednik Srbije preduzima ka zemljama regiona kao i to da je Turska uvijek spremna da doprinese zalaganjima usmjerenim ka zaštiti mira i stabilnosti.

"Saradnja Turske i Srbije, ključnih zemalja regiona, biće najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona", ocijenio je Erdogan, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

On je istakao da je trilateralni proces Turska-Srbija-BiH koristan mehanizam, a da je dogovor postignut tokom njegove posjete Srbiji o otpočinjanju priprema za samit koji će se održati naredne godine, važan korak za cijeli region.

"Koristim ovu priliku da istaknem zahvalnost za saradnju u našoj borbi protiv terorističke organizacije FETO, kao i za hrabre korake koje ste preduzeli", naveo je Erdogan.

Erdogan je zahvalio Vučiću na, kako je naveo, ljubaznom pismu koje mu je predsjednik Srbije uputio nakon njegove posjete Srbiji i naglasio da mu je bila čast da bude jedan od prvih predsjednika koji je posjetio "prelijepu Srbiju" nakon stupanja Vučića na dužnost predsjednika.

Turski predsjednik izrazio je zahvalnost zbog gostoprimstva koje je pruženo njegovoj delegaciji i njemu tokom posjete.

"Potpisivanje zajedničke deklaracije o osnivanju visokog savjeta za saradnju je ishod naše volje da dalje unapređujemo bilateralne odnose. Osnivanje Savjeta činiće okvir za nastavak međusobnih posjeta na visokom nivou, čija je organizacija praćena intenzitetom i produktivnošću", rekao je on.

Turski predsjednik istakao je da je "posebno dirnut srdačnim prijemom tokom zajedničke posjete regionu Sandžak, koji predstavlja most prijateljstva između dvije zemlje".

"Podstičemo istaknute poslovne ljude iz Turske, koji su zajedno sa mnom posjetili Srbiju, da ulažu u Sandžak. Siguran sam da su preduzeli konkretne korake na ovom polju na sastancima koje su održali sa svojim sagovornicima", naveo je Erdogan.

On je poručio da najiskrenije vjeruje da će Srbija pod liderstvom Vučića dostići još prosperitetniju budućnost.

Erdogan je ponovio da će mu biti zadovoljstvo da bude domaćin Vučiću u Turskoj, da bi jačali saradnju, te uputio "najljepše želje prijateljskom narodu Srbije"

Izvor: SRNA