latinica  ћирилица
09/11/2017 |  11:45 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Mladić traži hitno ročište za raspravu o zdravstvenom stanju

Branioci nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati da li je Mladić procesno sposoban, te razmotriti njihov zahtjev za pokretanje postupka protiv glavnog haškog ljekara Pola Falkea.
Ratko Mladić  (Foto: thecoolimages.net) -
Ratko Mladić (Foto: thecoolimages.net)

U svom podnesku, Mladićevi advokati su ponovili raniji zahtjev da se zbog toga odgodi izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. novembar, i da se prethodno odluči o njihovim zahtjevima.

U suprotnom, kako su naveli, obratiće se Savjetu bezbjednosti UN, kao osnivaču Tribunala, jer takvo ponašanje osoblja tog suda prijeti da uruši njegovu reputaciju.

Odbrana navodi da je Mladić lošeg zdravstvenog stanja, da je pretrpio više šlogova, što je medicinsko osoblje tribunala pokušalo da sakrije, te da treba da mu se omogući posjeta dva srpska ljekara.

Budući da je nedavno Falke lično obavijestio Mladića da mu ljekari neće doći u posjetu, iako je prošle sedmice predsjednik suda Karmel Ađijus to obećao Vladi Srbije tokom posjete Beogradu, kao i da je odugovlačio objavljivanje medicinske dokumentacije, Mladićevi branioci su zatražili da se protiv njega pokrene postupak zbog nepoštovanja suda.

Јedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić rekao je Srni da je odbrana do sada podnijela pet do šest podnesaka koji su označeni kao urgentni, ali ni za jedan nije dobila validnu odluku i odgovor.

"Tražimo obavezujući nalog da dođu srpski lekari, kao što je odobrio Tribunal posetu generalu iduće sedmice. Iako smo ranije saopštili datume i poslali pismo 26. oktobra, nismo čuli ni od sekretara suda, ni od pritvorske jedinice bilo šta u vezi s tim", dodao je Ivetić.

On je naveo da je odbrana jutros podnijela podnesak, pošto je sekretar suda prije par dana priznao da postoji neka nova dokumentacija koja odbrani još nije dostavljena.

"Tražimo tu dokumentaciju. Već 10 meseci tražimo svu medicinsku dokumentaciju da bi stručni lekari mogli da vide trenutno stanje generala Mladića, da li je lečen kako treba i da li je medicinski mentalno sposoban da učestvuje u bilo kakvom suđenju i presudi. Svako ima pravo na lekara", rekao je Ivetić.

On je dodao da odbrana samo dobija "neke gluve telefone" da javi koji joj datum odgovara za ljekarsku posjetu Mladiću.

"U jutrošnjem podnesku smo tražili ponovo da se odgodi izricanje presude zakazano za 22. novembar, dok medicinski eksperti ne ustanove stanje generala Mladića - da li on može da izdrži presudi i da li je sposoban da učestvuje u tome", rekao je Ivetić.

On kaže da je odbrana zatražila ročište da bi bila riješena sva ova pitanja, ali još nema odgovora.

Mladić je maja 2011. godine uhapšen u okolini Beograda i izručen Tribunalu od kada je u tamošnjem pritvoru. Optužen je kao komadant Vojske Republike Srpske za zločine nad muslimanima i Hrvatima u BiH od 1992. do 1995. godine.

Izvor: SRNA