latinica  ћирилица
09/11/2017 |  10:44 | Autor: RTRS

Prijedorska regija - Strnim žitima zasijano 2.000 hektara više

Na području prijedorske regije ove jeseni strna žita zasijana su na oko 8.000 hektara, što je više za oko 2.000 hektara.
Strna žita - Foto: RTRS
Strna žitaFoto: RTRS

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić kaže da je do povećanja površina pod strnim žitima došlo zbog sušnog ljeta i smanjenog prinosa kukruza.

On kaže da su vremenske prilike bile povoljne i da je sjetva uglavnom obavljena u optimalnom roku.

"Prema našim procjenama, ove jeseni pšenicom je zasijano oko 3.500 hektara, a do sada je to bilo uglavnom 2.700 hektara. Kad je riječ o zobi, umjesto dosadašnjih 650 zasijano je 1.200 hektara, pod raži je 1.850 hektara, a do sada je to bilo 1.500, a tritikale je u sjetvi zastupljen na 1.400 hektara ili oko 300 više", rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, na povećanje sjetvenih površina uticale su i mjere Vlade Republike Srpske.

On podsjeća da su, osim redovnih podsticaja od 100 litara goriva po hektaru za proljećnu i jesenju sjetvu, za ublažavanje posljedica suše odobrene dodatne količine regresiranog goriva po 20 litara za hektar prijavljenih površina i po 28 KM po hektaru registrovanih površina za zasnivanje novog ciklusa proizvodnje.

"Poljoprivrednici su gorivo kupovali po cijeni umanjenoj za 0,60 KM od maloprodajne, a sredstva za mineralno đubrivo uplaćena su na njihove račune", kaže Egić.

On je naveo da resorno ministarstvo direktno podstiče i proizvodnju pšenice sa 200 KM po hektaru i 0,05 KM po kilogramu isporučenog žita.

Egić kaže da se, u okviru mjera Vlade Republike Srpske za ublažavanje posljedica suše, u saradnji sa Veterinarskim institutom Republike Srpske "Dr Vaso Butozan", obavlja kontrola prisustva mikotoksina u mlijeku i stočnoj hrani i da se trenutno drugi put uzimaju uzorci za analizu.

Izvor: Srna