latinica  ћирилица
15/09/2017 |  20:51 | Autor: RTRS

Kitarović: Retorika iz BiH nije prijateljska prema Hrvatskoj

Retorika koja stiže iz BiH prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Valeti.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: RTRS
Kolinda Grabar KitarovićFoto: RTRS

Ona je to izjavila dan pošto je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o prijetnji islamskog radikalizma u regionu.

"U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu koji nikako ne može da ugrozi BiH", rekla je novinarima Grabar-Kitarović.

Ona je navela da ta retorika "nije zdrava i dobra jer su BiH i Hrvatska orijentisane jedna na drugu".

Grabar-Kitarović je, kako je navela Hina, često na meti bošnjačkih zvaničnika iz BiH koji je optužuju da pretjeruje kada govori o prijetnji islamskog radikalizma u toj zemlji.

Hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) je u juče objavljenom izvještaju navela da se s područja hrvatskog jugoistočnog susjedstva takozvanoj Islamskoj državi priključilo skoro 1.000 ljudi, većinom sljedbenika džihadističkog salafizma.

Grabar-Kitarović je istakla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog uticaja.

"Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih grupa ili su samoradikalizovani pojedinci", rekla je ona.

Izvor: Tanjug