latinica  ћирилица
02/05/2024 |  19:44 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Vlada Crne Gore još nema stav o novoj rezoluciji o Srebrenici (VIDEO)

Јoš nije poznat zvanični stav Vlade Crne Gore o novoj rezoluciji o Srebrenici. Predsjednik crnogorske skupštine Andrija Mandić upozorio da bi glasanjem za rezoluciju o Srebrenici, Crna Gora cijeli srpski narod, koji čini najmanje jednu trećinu zemlje, okarakterisala genocidnim. Zvanični stav Vlade u Podgorici, iščekuje i javnost, kao i bošnjačka udruženja koja su uputila crnogorskom rukovodstvu otvoreno pismo, da usvoje, ali i budu kosponzori pomenute rezolucije UN o Srebrenici.
Vlada Crne Gore - Foto: RTRS
Vlada Crne GoreFoto: RTRS

- Ne želim da odgovaram danas na ova pitanja, jer je ovo veliki momenat za Crnu Goru. Ovo je jedno pitanje zbog kojeg svi sada treba da zastanemo i razmislimo - istakao je premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Ovako je prije sedam dana crnogorski premijer Milojko Spajić odgovorio medijima, odnosno nije. Danas, kao i prije sedmicu, Crna Gora i njena Vlada još su bez zvaničnog stava o Rezoluciji o Srebrenici. Predsjednik države ističe da je stav Crne Gore već odavno poznat.

- Što se tiče Srebrenice, ja mislim da Crna Gora ima zvanični stav. Da li je Vlada promijenila mišljenje u odnosu na postojeći stav? To je pitanje za Vladu - poručio je Milatović.

Predsjednik Skupštine jasan - glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, Crna Gora bi prikačila etiketu genocidnosti cjelokupnom srpskom narodu.

- Čak smo imali i reakciju predsjednika Crne Gore koji konstatuje da Crna Gora „ima svoje stavove", pretpostavljam da želi da podsjeti na ranije usvojenu Deklaraciju u Skupštini Crne Gore. Od tada, pa do izbora predsjednika, mnogo toga se desilo, a ne smije da zaboravi da je srpski narod odlučio upravo te izbore - poručio je Andrija Mandić.

Predsjednik Demokratske stranke, Milan Knežević, takođe upozorava, Rezolucija ima najmanje veze sa žrtvama.

- Namjera jeste da se Rezolucijom o Srebrenici svim Srbima, mrtvima, živima i još nerođenim, stavi "kalašnjikov" genocida u ruke kako bi ga nosili do kraja svijeta i natrag. Crna Gora mora glasati protiv, ne samo zbog Srbije, nego zbog sebe, jer ukoliko bude glasala za rezoluciju, osudiće i samu sebe na genocidnost - istakao je Knežević.

Srbi su i nakon tri decenije u Crnoj Gori okarakterisani kao remetilački faktor, kaže predsjednik Udruženja novinara Ivan Milošević. Sudeći po zvaničnom stavu državnog rukovodstva, Crna Gora će pod patronatom zapadnih sila sigurno podržati Rezoluciju, jasan je Milošević.

- Smjena DPS-a, što se tiče Srba u Crnoj Gori nije ništa promijenila na bolje. Mi smo idalje označeni kao neko ko nije poželjan partner, nego kao neko koga treba izbjegavati. Srbi u Crnoj Gori su već dugo potpuno sami. Crna Gora je dugo kolonija NATO saveza i možete očekivati samo ono što predlažu kolonijalni upravnici Crne Gore koji i nisu u Crnoj Gori, nego u Briselu, ali imaju dobre veze sa trenutnom vladajućom garniturom - kaže Milošević.

Crnogorska Skupština 2021. godine, na prijedlog premijera Zdravka Krivokapića, opozvala je ministra pravde Vladimira Lepojevića, koji je u Parlamentu poručio da je spreman da prizna genocid. Na istoj sjednici je, takođe, odlukom većine poslanika, usvojena Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.