latinica  ћирилица
15/09/2017 |  16:33 | Autor: RTRS

Plenković: Pelješki most će se graditi

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je danas mogućnost da BiH zaustavi izgradnju Pelješkog mosta, te poručio da će se taj projekt realizovati.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

Na pitanje Branka Bačića iz HDZ-a da li je moguće da će BiH zaustaviti izgradnju mosta, a s obzirom na izjave koje stižu iz BiH, odnosno od vođstva SDA i Bakira Izetbegovića, Plenković je rekao: "Јednostavan odgovor je, nije", prenosi Hina.

Pelješki most je, ističe on, strateški i opšteprihvaćen projekat, projekat koji ima najveću vrijednost kada je riječ o sredstvima EU koja ga sufinansira sa 375 miliona evra.

Svi iz Dubrovačko-neretvanske županije znaju šta taj most znači, rekao je Plenković, i dodao da je uvjeren da bi i građani Neuma, pogotovo u turističkoj sezoni, profitirali kad bi postojao alternativni pravac.

Navodeći gabarite mosta - visina 55 metara, prolaz za brodove 200 metara, zapitao se kakav bi to brod trebalo da ide prema Neumu, a da ne bi mogao proći ispod Pelješkog koji je samo 10 metara niži od onog na Bosforu.

- Mislim da ćemo sve što treba s naše strane objasniti našim prijateljima u BiH i realizovati projekt. Ugovor o granici iz 1999. godine nije ratifikovan, ali to je projekt koji će se realizovati i u saglasju sa BiH stranom - poručio je on.

Izvor: Tanjug