latinica  ћирилица
15/09/2017 |  15:24 ⇒ 16/09/2017 | 09:56 | Autor: RTRS

"Srpska i Srbija sve jače i bolje" (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja, otvorio je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu tradicionalnu manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji".
Dani Srpske u Srbiji - Foto: RTRS
Dani Srpske u SrbijiFoto: RTRS

Otvaranju manifestacije prisustvovali su ministri dvije vlade, kao i brojne zvanice i gosti iz privrednog, javnog i kulturnog života Srpske i Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, otvarajući manifestaciju, rekao je da razmišlja o tome da li Republika Srpska treba da se predstavlja u Srbiji, kada ona pripada Srbiji kao što Srbija pripada Republici Srpskoj, kada su jedno, kada u njima živi jedinstveni srpski narod.

- Mi smo Srbi, mi smo jedno, naš identitet je jedno, naš jezik i pismo su jedno, naša vjera je jedno - rekao je Dodik, naglasivši da su Republika Srpska i Srbija sve jače i bolje.

Dodik je istakao da Republika Srpska i Srbija imaju najbolju saradnju, zahvalivši političkom rukovodstvu Srbije za podršku. On je takođe, naglasio da je stanje u Republici Srpskoj normalno i stabilno.

Dodik je rekao da u regionu nema mira i stabilnosti bez mirne i prosperitetne Srbije i da je Republika Srpska zagledana u Srbiju, koja joj je uvijek pomagala i bila uz svoj narod u Srpskoj, čak i kada su to mnogi osporavali. 

- Ne odustajem od svojih snova da Republika Srpska i Srbija budu jedno, želim Srbiji i Srpskoj sve najbolje - poručio je predsjednik Srpske.

 

Dodik je pozvao Srbe da se okupe i uključe u izradu Deklaracije o očuvanju srpskog identiteta, koju je predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srpske je, na kraju svoga obraćanja, poželio sreću i srpskim košarkašima koji večeras igraju protiv  reprezentacije Rusije polufinalnu utakmicu na Evropskom prvenstvu.

- Prvi put želim da Srbija pobijedi Rusiju - rekao je Dodik, uz gromoglasan aplauz prisutnih.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da prisustvo ovom veličanstvenom skupu, posvećenom Republici Srpskoj u Republici Srbiji, predstavlja veliku radost i čast.

- Ovo je praznik jednog jedinstvenog naroda. Drina nije rijeka koja nas dijeli, već most koji nas spaja i tako je bilo kroz čitavu našu istoriju - rekao je patrijarh.

Patrijarh je pozvao na mir i jedinstvo svih naroda.

- Želimo da budemo jedinstveni u svemu, želimo mir našem narodu i drugim narodima sa kojima dijelimo ovo podneblje, a ono što najviše želimo je mir i sloga svim ljudima dobre volje - naglasio je patrijarh srpski Irinej.

- Moramo njegovati jedinstvo u svemu, kako bismo opstali i oduprli se svim negativnim silama. Samo jedinstveni možemo odoljeti svim iskušenjima. Neka živi srpski narod u Republici Srpskoj i Srbiji i svima njima želim poručiti da ne zaborave svoje korijene i svoju državu - poručio je patrijarh.

Direktora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, obraćajući se prisutnima, rekao je da se manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" održava petu godinu za redom, da je pripremljen bogat i raznovrstan program i da je ovo, između ostalog i prilika za unapređenje privrednih odnosa Srpske i Srbije.

- Јedni bez drugih ne možemo, ne umijemo i ne smijemo, a ova manifestacija je prilika da se još jednom sretnemo onako kako se sreću najrođenija i voljena braća - rekao je Cicović.

Već petu godinu, Srpska svojim domaćinima u Srbiji predstavlja privredne, kulturne, turističke i sportske potencijale. Srpska će se sa 32 programa, 45 izvođenja i oko 800 učesnika, u punom potencijalu, u narednih sedam dana predstaviti u 12 gradova Srbije.

Posebno mjesto u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" zauzima naša turistička ponuda, tako da je i ove godine zvanični program počeo u Knez Mihajlovoj ulici, otvaranjem informativnog štanda namijenjenog turistima.

Tim povodom, brojnim Beograđanima u ovoj centralnoj pješačkoj zoni, obratio se ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković, a svečanu notu ovom događaju dao je orkestar "Aleksa Šantić" iz Ugljevika.

"Vlada Republike Srpske, predsjednik Republike Srpske, cijela Republika Srpska je je ponovno u Srbiji i sigurno da na turističkoj ponudi imamo šta da pokažemo. Drago nam je da je ova manifestacija postala tradicionalna", izjavio je ministar Gluhaković prilikom otvaranja turističkog štanda.

Ministar posvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas za Srnu da je manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" od nemjerljivog značaja za dodatno zbližavanje Srba sa obje strane rijeke Drine.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić ocijenio je da ova manifestacija predstavlja krunu specijalnih i paralelnih odnosa između Srpske i Srbije i kao takva ima izuzetan značaj.