latinica  ћирилица
15/09/2017 |  15:17 | Autor: RTRS

Premijerka Srbije u oktobru u prvoj posjeti Briselu

Premijer Srbije Ana Brnabić najavila je za 10. i 11. oktobar prvu zvaničnu posjetu Briselu tokom koje će sa zvaničnicima EU razgovarati o daljim koracima na putu evropskih integracija.
Ana Brnabić - Foto: SRNA
Ana BrnabićFoto: SRNA

Brnabićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa evropskim komesarom za proširenje Јohanesom Hanom rekla da se Srbija ne obeshrabruje tako lako, nakon što je iz Brisela najavljena strategija Evropske komisije o pristupanju Srbije Uniji do 2025. godine.

"Vlada nije obeshrabrena datumom 2025. godine. Reforme koje dolaze kao rezultat evropskih integracija najvažnije su zbog nas samih, naših građana i privrede, a ne EU. Ljudi u Uniji su naši prijatelji i partneri, a sve što mi radimo danas, radimo zbog nas", rekla je ona.

Navodeći da je sprovođenje reformi važnije od datuma ulaska u EU, Brnabićeva je istakla da se put Srbije ka članstvu u EU zasniva na tri stuba - ekonomsko jačanje, reforma javne uprave i vladavina prava.

"Bez obzira koje godine treba da pristupamo, ovo radimo za nas kako bismo mi kao društvo bili pravedniji, javna uprava transparentnija, da bismo imali sve manje korupcije, dinamičnu privredu, stabilno i predvidivo poslovno okruženje, kako bismo mogli da pružimo podršku malim i srednjim firmama, te imali efikasnije sudstvo", istakla je Brnabićeva.

Ona je ponovila da je strateški cilj Srbije pridruživanje EU i da je to jedan od prioriteta Vlade koju vodi, te da će Beograd ostati duboko i iskreno posvećen evropskim integracijama".

Brnabićeva je istakla da Srbija ostaje otvorena i posvećena dijalogu sa Kosovom.

Han je rekao da 2025. godina, datum koji je u vezi sa pristupanjem Srbije EU pomenuo predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker, nije ništa zacrtano, već nešto što pokazuje snažnu posvećenost EU za region.

On je napomenuo da nije bilo nikakvih ranijih najava o prijemu do 2020. godine, kako su spekulisali mediji, dodajući da pristupni pregovori Srbije napreduju dobrom brzinom, iako bi mogli još brže i da je važniji kvalitet.

Han je podsjetio da vremenski okvir do 2025. godine znači da pristupni pregovori moraju biti okončani najkasnije do 2023. godine, jer su potrebne dvije godine da bude završen proces ratifikovanja i sproveden referendum u Srbiji o članstvu u EU.

On je istakao da je otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima donijelo povećane investicije u Srbiji, jer su međuanrodne kompanije počele da hrle u ovu zemlju.

Han je pozdravio inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, ali nije želio da to komentariše, navodeći da je stvar suvereniteta zemlje da vodi razgovore, ali je važno da ti razgovori postoje.

Izvor: SRNA