latinica  ћирилица
15/09/2017 |  10:31 | Autor: RTRS

Vučić: Mjesto zapadnog Balkana je u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je mjesto cijelog regiona u Evropskoj uniji i da bez uključivanja zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun.
Vučić i Han - Foto: RTS
Vučić i HanFoto: RTS

Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU, rekao je Vučić na sastanku s evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom.

Vučić je pozdravio pristup EU prema kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši po osnovu individualnih zasluga.

- Smatramo da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da podjednaku pažnju posvetimo reformski najzahtevnijim poglavljima 23 i 24 - rekao je Vučić.

Tema susreta dvojice zvaničnika bio je i poziv predsjednika Srbije na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, na čemu mu je Han čestitao i poziv ocijenio kao odličnu inicijativu.

Sagovornici su izrazili nadu da će naredni susret Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federikom Mogerini i prištinskom stranom u Briselu dati odgovarajuće rezultate u pregovorima.

Izvor: SRNA