latinica  ћирилица
20/07/2017 |  07:56 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Završena sjednica NSRS; usvojeno više zakona (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na 20. redovnoj sjednici pet zakona, tri nacrta zakona, dvije strategije i više izvještaja republičkih komisija i agencija.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

17.30 - Narodna skupština je usvojila Zakon o vještacima kojim se preciznije definišu oblasti vještačenja, opšti i posebni uslovi za imenovanje vještaka, te prava, obaveze i princip utvrđivanja odgovornosti i nadzora nad njihovim radom. Prihvaćeni su amandmani Kluba poslanika SNSD-a, a jednim od njih je definisano da za vještaka može biti imenovano lice koje ima završen prvi ciklus studija sa ostvarenih najmanje 180 ECTS bodova ili ekvivalent i najmanje 15 godina radnog iskustva na poslovima vještačenja u skladu sa rješenjem Ministarstva pravde Srpske.

Drugim amandmanom je definisano da se od obaveze kvalifikacionog testiranja za vještaka izuzimaju doktori nauka za određenu oblast vještačenja.

Poslanici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima kojim se jasnije i preciznije propisuju pojedine njegove odredbe, olakšava primjena u praksi i onemogućava nekontrolisana upotreba ovih proizvoda.

Јednoglasno je usvojen Nacrt zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu čiji je cilj da omogući oboljeloj djeci iz Republike Srpske dijagnostiku i liječenje u inostranim zdravstvenim ustanovama.

Ovo zakonsko rješenje, čiji je predlagač predsjednik Srpske Milorad Dodik, odnosi se na djecu, državljane Srpske i osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja, kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao ni u ustanovama sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

Narodna skupština je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, kojim je predviđeno da se i troškovi prinudne naplate vode kao dug u registru koji vodi Poreska uprava.

Usvojena je i Strategija razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022. godina, čiji su strateški ciljevi uspostavljanje sistema transparentne kulturne politike, visok stepen umjetničke produkcije i profesionalizacija, kulturna pismenost, internacionalizacija i prisustvo na međunarodnoj sceni i decentralizacija.

Poslanici su usvojili i izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za prošlu godinu i izvještaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za 2016. godinu, kao i izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Srpske o radu za 2016. godinu.

Narodna skupština usvojila je i informaciju o dugu Republike Srpske sa stanjem na dan 31. decembar 2016. godine u kojoj se navodi da je javni dug Srpske iznosio 4,34 milijardi KM, što je 45,62 odsto BDP-a, dok je ukupan dug Srpske iznosio 5,43 milijarde KM ili 57,09 odsto BDP-a.

Narodni poslanici su usvojili odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu jačanja bankarskog sektora /8741 – BA/, u iznosu od 28,3 miliona evra, što je 50 odsto od 56,6 miliona evra ukupnog zaduženja za BiH.

Milimir Govedarica izabran je za pravobranioca Republike Srpske na period od četiri godine.

Na dužnost zamjenika pravobranioca Republike Srpske u sjedištu zamjenika Banjaluka izabran je Borislav Јeličić na period od četiri godine.

Za članove Republičke izborne komisije izabrani su Oliver Blagojević, Slađana Škrbić, Željka Kosjerina, Slobodan Sofić, Slavko Zokić, Bekir Omerović i Aleksandar Radeta.

Iz članstva u Komisiji za žalbe, na lični zahtjev je razriješena Slavica Lukić.

16.40 - Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o interventnim nabavkama kojim se obezbjeđuje kontinuitet snabdijevanja tržišta i stanovništva Srpske osnovnim poljoprivrednim i industrijsko-prehrambenim proizvodima neophodnim za ishranu stanovništva u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu.

Usvojen je amandman kluba poslanika SNSD koji predviđa da Vlada Srpske jednom godišnje podnosi izvještaj NSRS o realizaciji plana.

Usvojen je Zakon o veterinarstvu u Republici Srpskoj kojim se efikasnije uređuje kontrola kretanja životinja, kao i kontrola njihovih bolesti što direktno utiče na bezbjednost hrane životinjskog porijekla.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vodama čij je cilj obezbjeđivanje upravljanja rizicima od poplava i izbjegavanje ili smanjenje direktne ili indirektne štete nastale usljed poplava.

Usvojen je Nacrt zakona o Pravobranilaštvu Srpske kojim se uređuje njegova organizacija, nadležnost, djelokrug poslovanja i način rada, kao i način zastupanja imovinskih prava i interesa Srpske i jedinica lokalne samouprave.

Parlament Srpske usvojio je Strategiju razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godina koja se temelji na sedam principa - vladavina prava i djelovanje sa integritetom, demokratičnost, efikasnost, samostalnost, javnost, finansijska održivost i sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem.

Usvojen je izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2016. godinu, te više izvještaja Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske za prošlu godinu.

Narodna skupština usvojila je izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske u prošloj godini u kojem se navodi da je doneseno 38 rješenja, od čega šest o utvrđenom sukobu interesa.

Parlament Srpske je na prijedlog predsjednika Republike izabrao Milenka Krajišnika za predsjednika Fiskalnog savjeta Republike Srpske, dok su za članove ovog Savjeta izabrani Branko Krsmanović i Saša Stevanović. 

15.30 - Komisija za izbor i imenovanja NSRS predložila je da za pravobranioca Srpske bude izabran Milimir Govedarica na period od četiri godine. Komisija je da na dužnost zamjenika pravobranioca u sjedištu zamjenika u Banjaluci bude izabran Borislav Јeličić.

Komisija za izbor i imenovanja je za članove Republičke izborne komisije predložila Olivera Blagojevića, Slađanu Škrbić, Željku Kosjerinu, Slobodana Sofića, Slavka Zokića, Bekira Omerovića i Aleksandra Radetu.

Ova komisija je predložila da članstva u Komisiji za žalbe, na lični zahtjev, bude razriješena Slavica Lukić, radi imenovanja na drugu funkciju.

Ministar pravde Anton Kasipović je, odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Milanka Mihajilice, rekao da ne zna da li se protiv nekog od kandidata za pravobranioce vodi istraga.

"Posao resornog ministarstva je da u skladu sa propisima raspiše konkurs, provede proceduru, predloži to Narodnoj skupštini i da parlament glasa. Kako će glasati, ne znam", rekao je Kasipović.

On je naveo da lično ne poznaje predloženog za zamjenika pravobranioca Srpske sa sjedištem u Banjaluci, kao ni njegovog prethodnika Mirka Stojčinovića, koji je trenutno u pritvoru zbog malverzacija sa gradskim zemljištem u Banjaluci.

Poslanici opozicije tražili su da ova tačka dnevnog reda bude povučena jer su nezadovoljni dosadašnjim radom Borislava Јeličića, predloženog za zamjenika pravobranioca sa sjedištem u Banjaluci.

14.35 - Milenko Krajišnik predložen je za predsjednika Fiskalnog savjeta Republike Srpske, na prijedlog predsjednika Republike, a za članove Savjeta predloženi su Branko Krsmanović i Saša Stevanović.

Obrazlažući ovaj prijedlog, generalni sekretar predsjednika Srpske Siniša Karan podsjetio da je Služba predsjednika Republike raspisala javni konkurs za izbor predsjednika i članova Fiskalnog savjeta Republike Srpske od 14. juna 2016. godine, dok je Komisija za ovaj izbor imenovana odlukom od 28. juna prošle godine.

On je rekao da je u zapisniku sa druge sjednice Komisije od 21. oktobra 2016. godine konstatovano da je Komisija donijela zaključak da se konkurs poništi i raspiše novi, imajući u vidu da samo jedna prijava, jedan kandidat, ispunjava opšte i posebne uslove iz javnog konkursa.

Karan je naveo da je odlukom od 14. februara ove godine poništen javni konkurs za izbor predsjednika i članova Fiskalnog savjeta Republike Srpske, te da je Služba predsjednika raspisala ponovljeni javni konkurs od 27. februara.

On je dodao da je nakon ponovljenog javnog konkursa postupak sprovela Komisija i dostavila rang listu kandidata za izbor predsjednika i članova Fiskalnog savjeta Republike Srpske.

14.25 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas da je Investiciono-razvojna banka  Republike Srpske najbolji projekat Srpske.

Tegeltija je rekao da je privreda Srpske zahvaljujući IRB-u "preživjela" 2009. i 2010. godinu i zadržala radna mjesta.

"IRB sada ima na računu više od 100 miliona KM i mjesečno ima povrat od najmanje 10 miliona KM kredita. Ima manji broj loših kredita od poslovnih banaka", precizirao je Tegeltija u završnoj riječi o odluci o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu jačanja bankarskog sektora /8741 – BA/, koja predviđa zajam od 28,3 miliona evra.

Tegeltija je istakao da je restrukturisanje neophodno domaćem bankarskom sektoru, kao što se radi u cijeloj Evropi.

On je naveo da supervizori banaka moraju djelovati potpuno nezavisno, te da ne postoji ministar finansija i premijer koji može uticati na njihov rad.

Šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Miroslav Brčkalo zatražio je od Vlade kao predlagača da povuče ovu tačku iz skupštinske procedure, jer, kako je naveo, Srpskoj nije potrebna nikakva pomoć.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je upitao da li zajam služi da spasi IRB Srpske od propasti i da se "popeglaju' gubici nakon propasti tri banke u Srpskoj".

Poslanik SDS-a Miladin Stanić pozvao je vlast da preduzme sve da spasi potraživanja IRB-a, jer je "više od 200 miliona KM zloupotrijebljeno i dato preduzećima bez finansijskog posrednika".

Poslanik iz Kluba PDP-a Adam Šukalo upitao je danas da li sistem štiti one koji su nevraćanjem kredita podignutih iz Investiciono-razvojne banke /IRB/ uvećali vlastitu imovinu.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović je rekao da bi ta stranka podržala ovo zaduženje ako bi se tim novcem spasile dvije banke koje su lani poslovale sa gubitkom, ističući da te banke ne treba da dođu u poziciju Banke Srpske i Bobar banke.

12.50 - Prema Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu jačanja bankarskog sektora /8741 - BA/, Srpska bi trebalo da se u smislu jačanja bankarskog sektora zaduži u iznosu od 28,3 miliona evra, što je 50 odsto od 56,6 miliona evra ukupnog zaduženja za BiH.

"Cilj Projekta je unapređenje stabilnosti i bankarskog sektora, unapređivanjem kapaciteta za regulaciju, superviziju i restrukturisanje banaka i jačanje rukovođenja nad entitetskim razvojnim bankama", rekao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, obrazlažući ovu odluku pred poslanicima Narodne skupštine Srpske.

On je dodao da su detaljnim analizama finansijskog sektora, izvršenim u okviru Programa procjene finansijskog sektora od Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke 2014. godine, u pravnoj regulativi i praksi utvrđeni nedovoljno razvijeni elementi aranžmana finansijske sigurnosti. .

On je istakao da je radi pružanja podrške vlastima na sprovođenju predviđenih reformi i primjeni zakonskih propisa Svjetska banka ponudila Projekat za jačanje bankarskog sektora, naročito u oblasti jačanja kapaciteta nadzora banaka i osposobljavanja entitetskih agencija za bankarstvo za restrukturisanje banaka.

Predviđeni datum zatvaranja zajma je 31. decembar 2020. godine, a projekat će realizovati Tim za implementaciju tog projekta.

12.40 - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da postoje čvrsta opredjeljenja u resornom ministarstvu da svi oni koji ne plaćaju doprinose, odnosno ne plaćaju bruto platu, moraju biti sankcionisani.

Savanović je upozorio da bez privrede i novog zapošljavanja nema većih penzija i svega onoga što puni budžet, ističući da je u tom pogledu potrebno podržati investicije i razvoj realnog sektora.

On je zamolio poslanike opozicije koji imaju vlast na nivou BiH da učine sve da se "otvori prozor u BiH" u smislu da investicije koje dolaze u BiH što je moguće brže dolaze u Republiku Srpsku kako bi mogli zapošljavati ljude i puniti fondove.

Narodna skupština Srpske razmotrila je informaciju o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Republci Srpskoj za 2016. godinu, u kojoj se, između ostalog, navodi da je u posljednjim godinama zaustavljen negativan trend smanjivanja odnosa broja osiguranika prema broju korisnika prava iz sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u Srpskoj

11.50 - Poslanik NDP-a u NSRS Zdravko Krsmanović apelovao je da se održi zajednička sjednica Vlade Republike Srpske, predstavnika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i skupštinskog Odbora za praćenje stanja u oblasti PIO, na kojoj bi trebalo donijeti radikalne mjere radi promijene stanja u ovoj oblasti.

Poslanik SRS Republike Srpske Milanko Mihajilica rekao je da su penzije u Srpskoj "najniže u Evropi, te da je najniža penzija u FBiH duplo veća od najniže u Republici Srpskoj". Mihajilica je upitao nadležne za šta služe inspekcijski organi s obzirom na velika dugovanja prema fondovima u Republici Srpskoj.

Poslanik Napredne Srpske koji djeluje u okviru kluba poslanika PDP-a Adam Šukalo smatra da je "Fond PIO bankrotirao, zbog čega se moralo preći na trezorski način isplate penzija u Srpskoj".

Šukalo je kritikovao rad predstavnika Udruženja penzionera Republike Srpske, navodeći da se adekvatno ne zalaže za ostvarivanje prava penzionera i poboljšanje njihovog materijalno-socijalnog položaja u Srpskoj.

 10.45 - Šef kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković smatra da se stanje u penzijsko-invalidskom osiguranju Republike Srpske može popraviti na način da se spriječi da se doprinosi uplaćuju na najnižu platu, a da se ostalo isplaćuje "ispod žita".

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković rekao je da niko nije zadovoljan visinom penzija u Republici Srpskoj, ali da je njihova redovna isplata veliki kvalitet jer u nekim zemljama u okruženju penzije kasno i po nekoliko mjeseci.

On je rekao da bi u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske, od oktobra ove godine penzije trebalo da budu povećane za tri odsto. Višković je sugerisao poslanicima iz opozicije da ne iznose netačne informacije u vezi sa "Unisom" iz Dervente i zvorničkom "Aluminom".

On je naveo da "Alumina" isplaćuje sve doprinose, bez dugovanja, te da izvozi preko 200 miliona KM, od čega imaju koristi svi fondovi i budžet Srpske.

Poslanik SDS-a Branko Butulija mišljenja je da se prelaskom na trezor postigla sigurnost u isplati penzija, ali da problem nije riješen već prenesen na druge korisnike budžeta. 

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković smatra da je važno da se prešlo na trezorski sistem isplate penzija, ističući da to potvrđuje da su penzioneri prioritet za Vladu Republike Srpske.

On je rekao da se iz budžeta za penzije izdvaja 237 miliona KM, ali da treba raditi na povećanju penzija.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević smatra da penzioneri u Srpskoj ne primaju penziju, već sredstva na nivou socijalne pomoći.

09.55 - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je u posljednjim godinama zaustavljen negativan trend smanjivanja odnosa broja osiguranika prema broju korisnika prava iz sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, iako se od početka 2016. godine penzijski sistem finansira iz budžeta Republike, neophodno je poboljšati naplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, kako redovnih, tako i zaostalih, te spriječiti zloupotrebe neplaćanja doprinosa, kašnjenja doprinosa, te plaćanje doprinosa za većinu zaposlenih po najnižoj osnovici.

On je rekao da je nastavljen pozitivan trend u izmjeni strukture penzija, koji se ogleda u postepenom povećanju procenta korisnika starosne penzije i smanjivanju procenta korisnika invalidske penzije.

Prema njegovim riječima, zadržan je trend povećanja prosječne starosti korisnika starosne penzije na dan priznavanja prava, te nastavljen trend smanjenja priznatih prava na invalidsku penziju u jednoj kalendarskoj godini.

On je naveo da su penzije od 1. januara 2013. do 1. januara 2015. godine u Republici Srpskoj povećane za 11,21 odsto.

Savanović je podsjetio da je prelaskom na trezorski sistem poslovanja od 1. januara 2016. godine postignuta dodatna sigurnost u obezbeđivanju sredstava za isplatu penzija.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj uputio je apel narodnim poslanicima da se čini više u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslanici će danas razmatrati i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po Projektu jačanja bankarskog sektora /8741-BA/.

Biće razmatrano i imenovanje predsjednika i članova Fiskalnog savjeta Republike Srpske na prijedlog predsjednika Republik

Prenos zasjedanja Narodje skupštine Republike Srpske možete pratiti na programu RTRS plus.

Izvor: RTRS, SRNA