latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:52 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Petković: Dokazaćemo da je referendum bio u skladu sa Ustavom i zakonom

Član Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, Milan Petković, izjavio je da će na sudu biti dokazano da je referendum bio zasnovan na Ustavu i zakonu.
Milan Petković, advokat - Foto: RTRS
Milan Petković, advokatFoto: RTRS

Petković, protiv koga je zajedno sa drugim članovima Komisije danas Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, istakao je da je ubijeđen da će Tužilaštvo BiH slomiti zube na ovom predmetu i da je on advokat profesionalac koji se nikada nije plašio suda, kao i da se na sudu pravda dokazuje.

"Јa sam siguran da pravda može biti spora, ali dostižna i mi ćemo na sudu dokazati da je referendum u Republici Srpskoj bio zasnovan i na Ustavu i na zakonu i ono što će meni služiti na čast jeste to da ću imati priliku da i na sudu odbranim čast Republike Srpske i da dokažem da smo bili u pravu kada smo sproveli referendum o Danu Republike Srpske", dodao je Petković.

Rekao je da je nedopustivo i skandalozno da je Tužilaštvo BiH izdalo saopštenje da je podignuta optužnica protiv njega kao člana Komisije za sprovođenje referenduma i ostalih članova Komisije a da istu tu optužnicu nije dostavilo optuženima, već da o tome saznaje preko medija.

"Za mene je skandalozno i nedopustivo  i samim tim narušeno je pravo i na pravično suđenje, ali i jedna dobra praksa i jedna praksa generalno u pravosuđu", ukazao je Petković.

Istakao je da zbog toga moraju da odgovaraju nadležni u Tužilaštvu BiH, "ako ništa više bar disciplinski".

Izvor. SRNA