latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:25 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Vlada Srpske prihvata Transportnu zajednici - ali po sistemu rotacije ministara (VIDEO)

Vlada Srpske prihvata Nacrt ugvora o pristupanju Transportnoj zajednici, ali pod uslovom da usaglašene i definisane stavove zastupaju nadležni ministri Republike Srpske, Savjeta ministara i Federacije, po sistemu rotacije.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Od mehanizma koordinacije ne odustaju. Predsjedvajući Savjeta ministara Denis Zvizdić prijedlog je odbio. Tako ostaje na čekanju 575 miliona maraka kredita i pomoći, za transportne projekte u oba Entiteta, koji su odobreni na Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu.

Pristupanje Transportnoj zajednici, kao novom tijelu balkanskih država otvorilo je novi front između Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH. Zvanična Banja Luka pokazuje interes ali pristupanje uslovljava vidljivošću Republike Srpske u Sekretarijatu te zajednice.

- Mi smo obavjestili SM BiH da i dalje insistiramo da nas u Sekretarijatu te zajednice u beogradu predstavljaju tri ministra u rotaciji normalno uz prethodni dogovor. Јa ne znam šta je tu neprihvaljivo za SM, jer je to regulisano mehanizmom koordinacije - istakao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Sistem rotacije ministara kako predlaže Srpska neprihvatljiv je jer to nije ustavna kategorija, tvrdi Denis Zvizdića, zaboravljajući da tako funkcioniše Predsjedništvo BiH. Iz Vlade Srpske podsjećaju Zvizdića da je transportna infrastruktura u nadležnosti entiteta.

- To ne može biti provedeno, to neće biti prihvaćeno - kaže Zvizdić.

Denis Zvizdić i njegov zamjenik Mirko Šarović neopravdano su u Trstu svalili krivicu na Republiku Srpsku za nepotpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici. Zaboravavili su da je Vlada još u februaru obavijestila SM o primjedbama. Međutim izostao je dogovor kroz mehanizam koordinacije. Umjesto toga, optužbe da Srpska koči evropski put BiH.

- Mehanizam koordinacije nije samo forma koju je trebalo ispuniti kako bi BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU. Mehanizam koordinacije je za nas suština procesa evropskih integracija jer obezbjeđuje učešće u odlučivanju i vidljivost Republike Srpske u tom procesu - naglasiio je poslanik SNSD-a u PD PS BiH Staša Košarac.

BiH je odobreno 290 miliona evra kredita i pomoći za transportne projekte. Sredstva će biti operativna tek kada BiH pristupi Transportnoj zajednici . Ministar Ismir Јusko izbjegao je direktan odgovor na pitanje može li neko u ime BiH a bez saglasnosti Srpske da potpiše Ugovor o pristupanju.

- Opet ću razgovarati sa svojim uvaženim kolegama entitetskim ministrima i uvjeren sam da ćemo riješiti problem- smatra Јusko. 

Iako se pohvalio da su BiH u Trstu odobrena najveća sredstva i da je izbalansirana raspodjela po Entitetima situacija je nešto drugačija. Od 4 odobrena projekta jedan se odnosi na Luku Brčko, dva na tunele kod Zenice i samo jedan u Srpskoj - u Doboju za spajanje autoputeva kod Rudanke.