latinica  ћирилица
13/07/2017 |  11:43 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Žetva pšenice pri kraju (VIDEO)

U Republici Srpskoj žetvu pšenice ratari privode kraju.
Žito - Foto: RTRS
ŽitoFoto: RTRS

Posljednji otkosi su i u opštini Srbac. Ovogodišnji prinosi manji su od prošlogodišnjih.

Јesenas je na području Srpca ozimim usjevima zasijano oko 700 hektara. Prosječni prinosi pšenice su oko 5 tona po hektaru.

- Što se tiče pšenice, ja sam zadovoljan. Јuče je bio kombajner i pokosio. Prinos je dobar, 500 do 700 kilograma. Ne znam da li ima iko veći prinos jer mi smo ovdje ipak mali proizvođači, priča Miroslav Јoldžić iz sela Kukulje.

- Prinosi zavise od parcele i od zemljišta. A bila je i velika suša baš kada je trebalo da se naliva zrno. Prinosi su negdje 400, negdje 700 kilograma, kaže Radojica Vidović.

Žetva je završena i na tri makroogleda Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Bijeljini, Dušanovu i Drakseniću kod Kozarske Dubice, u kojima je bilo zasijano 50 sorti pšenice.

- Završili smo žetvu i možemo reći da su prinosi, zavisno od sorte, od 5 do 10 tona po hektaru. Kada je o ukupnoj proizvodnji u Republici Srpskoj riječ, prosječni prinosi su oko ili nešto iznad 5 tona, zavisno od područja. Ove godine nešto su bolji prinosi u Semberiji nego u Lijevče polju i mi generalno možemo biti zadovoljni, istakao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

U Republici Srpskoj prošle jeseni pšenicom je zasijano 43.000 hektara.

Na osnovu dosadašnjih rezultata očekuje se proizvodnja od preko 200.000 tona.