latinica  ћирилица
14/06/2017 |  19:30 | Autor: RTRS

Čepurin: U slozi sa Srbijom ka prijateljstvu sa Istokom i Zapadom

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin poručio je danas da je strateški cilj Rusije da osigura bezbjednost u prijateljstvu sa Istokom i Zapadom, i da će ka tom cilju ići u prijateljstvu i slozi sa Srbijom.
Aleksandar Čepurin - Foto: TANЈUG
Aleksandar ČepurinFoto: TANЈUG

Čepurin je na prijemu povodom proslave ruskog državnog praznika - Dana Rusije, kome je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istakao da se Rusija zalaže za cjelovitu i prosperitetnu Srbiju i miran Balkan.

"Nigdje sami narodi ne znaju za rusofobiju, ksenofobiju, antisemitizam. Te fobije nameću elite. Na sreću, u Srbiji nema takve podjele između naroda i elite", rekao je Čepurin.

Ruski ambasador je na prijemu u Ambasadi Ruske Federacije uručio Vučiću, kako je napomenuo, simboličan poklon povodom praznika - čelični žostovski poslužavnik sa oslikanim cvijećem.

"Poželimo predsjedniku da na ovom čeličnom poslužavniku sa cvijećem pažljivo drži dobre odnose između naših zemalja", poručio je Čepurin.

Prijemu su prisustvovali i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, ministri u Vladi Srbije - Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin i Aleksandar Antić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i narodni poslanici.

Među prisutnima su bili i gradonačelnik Јagodine Dragan Marković Palma, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, lideri "Dveri" Boško Obradović i Srpske narodne partije Nenad Popović, predstavnici diplomatskog kora i javnog i kulturnog života Srbije.

Dan Rusije slavi se svake godine od 1994. godine na dan usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike /RSFSR/ od 12. juna 1990. godine.

Dan usvajanja Deklaracije je početak formiranja ruske državnosti zasnovane na principima ustavnog federalizma, jednakosti i partnerstva.

Izvor: SRNA