latinica  ћирилица
14/06/2017 |  15:50 ⇒ 16:32 | Autor: RTRS

Srbija namjerava da pređe na nivo aktivnog učesnika u ODKB

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas u Bjelorusiji da Srbija namjerava da iz statusa posmatrača u Organizaciji sporazuma o kolektivnoj bezbjednosti /ODKB/ u bliskoj budućnosti pređe na nivo aktivnog učesnika.
Beograd - Slovensko bratstvo 2017 - vježba - Foto: SRNA
Beograd - Slovensko bratstvo 2017 - vježbaFoto: SRNA

Đorđević, koji je prisustvovao završnim aktivnostima trilateralne vojne vježbe "Slovensko bratstvo 2017", u kojoj učestvuju bjeloruski, ruski i srpski vojnici, istakao je da je jačanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije osnovni cilj Ministarstva odbrane.

"Јedan od koraka u tom pravcu jeste i aktivnije učešće u radu Organizacije sporazuma o kolektivnoj bezbjednosti. Zbog toga namjeravamo da u bliskoj budućnosti iz statusa posmatrača u toj organizaciji pređemo na nivo aktivnog učesnika", rekao je Đorđević.

Trilateralna vježba "Slovensko bratstvo 2017" počela je 6. juna na poligonu oružanih snaga Bjelorusije u blizini grada Brest i trajaće do sutra, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Cilj vježbe, na kojoj učestvuje oko 400 pripadnika bjeloruske vojske, 250 pripadnika oružanih snaga Ruske Federacije i 50 pripadnika Specijalne jedinice Vojske Srbije, jeste unapređenje interoperabilnosti, međusobnog razumijevanja i sposobnosti za izvođenje multinacionalnih operacija.

Đorđević je sa bjeloruskim ministrom odbrane Andrejom Ravkovim posjetio kamp u kojem su smješteni pripadnici Vojske Srbije, a potom je na poligonu 38. gardijske desantno-jurišna brigade u blizini grada Brest, pratio rješavanje komplikovanog zadatka oslobađanja predvodnice od terorista i rješavanje talačke situacije.

Izvedena je i akcija sprečavanja proboja terorista, uz noćno gađanje i noćne padobranske skokove pripadnika oružanih snaga Belorusije, Rusije i Specijalne brigade Vojske Srbije.

Aktivnostima na vježbi su prisustvovali i zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Aleksandar Žuravljev i načelnik Združenog štaba ODKB Anatolij Sidorov.

Đorđević je čestitao učesnicima vježbe na uspješno realizovanim zadacima i dodao da je ponosan na vrhunsku obučenost pripadnika Vojske Srbije, koji su rame uz rame sa bjeloruskim i ruskim kolegama pokazali da su spremni za izvršenje kompleksnih borbenih zadataka.

U nastavku posjete Đorđević je posjetio 38. gardijsku desantno-jurišnu brigadu, gdje je predstavljen dio obuke specijalnih jedinica i 115. artiljerijsko-raketni puk, koji u svom sastavu ima sisteme S-300.

Đorđević i Ravkov ocijenili su da je vježba "Slovensko bratstvo 2017" ispunila očekivanja i da je riječ o odličnom modalitetu saradnje, koji omogućava razmjenu iskustva među pripadnicima elitnih vojnih jedinica.

Dvojica ministara saglasili su se da je saradnja Srbije i Bjelorusije u oblasti odbrane suštinski unaprijeđena u proteklom periodu i da je dostigla visok nivo opštih i političkih odnosa dvije prijateljske zemlje.

Tokom boravka u Bjelorusiji, ministar odbrane Srbije posjetio je i Memorijalni kompleks "Brestovska tvrđava – heroj" i položio vijenac na Spomenik stradalim zaštitnicima Brestovska tvrđave uz počasni stroj pripadnika Specijalne brigade.

Izvor: SRNA