latinica  ћирилица
14/06/2017 |  11:29 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Vučić otkrio spomenik vojniku poginulom na Košarama (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je u Debeljači spomenik jednom od poginulih vojnika na Košarama 1999. godine, Tiboru Cerni.
Košare - Vučić na pomenu - Foto: RTRS
Košare - Vučić na pomenuFoto: RTRS

Tibor Cerna svojevoljno je ustao iza zaklona i dozvolio da ga pogodi neprijateljski snajper, kako bi ga njegovi saborci otkrili, eliminisali i izvukli se iz obruča. Njegove posljednje riječi: “Za ovu zemlju vrijedi umrijeti” uklesane su na spomenik koji je otkrio predsjednik Srbije zajedno sa Tiborovom majkom.

"Nije moguće reći koliki je dug prema stradalom Cerni, jer je poginuo u 21. godini i zato što je, kako je rekao, imao 20 miliona neostvarenih mogućnosti, snova, planova, koje je položio za sve nas. Stao je pred metak i izgovorio najveću rečenicu tog malog, prljavog i neopisivo strašnog rata koji nam je agresor nametnuo. Rekao je 'Za ovu zemlju vredi umreti' i uradio je to, umro je za svoju zemlju i svakoga od nas", rekao je Vučić.

Tokom bitke za karaulu Košare poginulo je 108 vojnika. U karauli je bilo stotinak vojnika koji su pružili otpor OVK, albanskoj armiji, i avijaciji NATO-a. Zbog stalnih diverzija pomoć vojske jugoslavije stigla je tek danima kasnije. Srpska vojska uspjela je spriječiti presijecanje komunikacije Đakovica-Prizren i kopnenu invaziju na Kosmet.

"Nikada ne smijemo zaboravite heroje, majke, porodice, invalide, koji su ostavili dijelove tijela na vrletima Prokletija i srpske ratnike, koji se nisu osvrtali prema sili koja ih napadaj već prema svetinji koju brane. Znali su da je iza njih Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, njihove majke i sestre", rekao je Vojislav Vukašinović, borac sa Košara

Poginulim borcima sa Košara biće dodijeljen poseban orden, a dobiće i centralno spomen obilježje kako bi se zauvijek sačuvalo sjećanje na, kako je rekao predsjednik Srbije, 108 veličanstvenih sa Košara. Dodao je i da nikada toliko mnogo nas nije dugovalo toliko mnogo tako malom broju ljudi.