latinica  ћирилица
29/04/2017 |  18:52 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Događaji u Makedoniji dokaz da Albanci ne odustaju od ideje velike Albanije (VIDEO)

Izbor za predsjednika makedonskog parlamenta Talata DŽaferija, na dan kada je oslobođen nekadašanji komandant OVK Ramuš Haradinaj, obojica bivši komandanti albanskih paravojnih formacija, analitičari ne smatraju slučajnim.
Makedonija (foto:mrt.com.mk/node ) -
Makedonija (foto:mrt.com.mk/node )

Јasno je da Albanci ne odustaju od ideje velike Albanije, stare gotovo 140 godina. Dodaju li se tome i posljednje izjave albanskih i zvaničnika samoproglašenog Kosova, sve je jasno.

Izjava prvog čovjeka opštine Bujanovac na jugu Srbije da je Edi Rama njegov predsjednik, a premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da će se krenuti u stvaranje velike Albanije ne bude li ulaska u EU, dodatno je zakomplikovalo ionako poljuljane odnose u regionu.

“Јasno možete da zaključite da svi ti događaji stoje u izvjesnoj korelaciji. Prvo odluka francuskog suda, zatim ekspresno puštanje i još ekspresniji dolazak Haradinaja i njegov doček i poruke koje su on i oni oko njega poslali, a koje nisu ni malo naivne ni po nas ni po region”, smatra Aleksandra Životić, istoričar, profesor Filozofskog fakulteta.

Stručnjaci uvjeravaju da je, prođe li Tiranska platforma u Makedoniji, to uvod u stvaranje velike Albanije.

“Evo šta se tamo kaže. Ne samo rezolucija o genocidu nego proširenje jezika ne tamo gdje Albanci žive sa 20% nego na celoj teritoriji Makedonije, da se ona od unitarne države pretvori u dvonacionalnu državu što bi onda otvorilo put ka federalizaciji što bi kasnije dugoročno gledano otvorilo put ka stvaranjau velike Albanije”, izjavio je Miša Đurković, filozof, direktor Instituta za evrospke studije.

“To bi bio jedan novi Balkanski rat koji bi najviše zahvatio Makedoniju, Srbiju, pogotovo južni dio Srbije. To bio bio plamen koji bi se nevjerovatnom brzinom proširio. A ova situacija u Makedoniji, polako klizi ka ratnom sukobu”, govori stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Politički analitičari su uvjereni da dešavanja u Makedoniji ne mogu da utiču na region. Božidar Spasić tvrdi da Tiranska platforma neće proći.

„To što smo gledali u protekla dva dana u Makedoniji nije državni udar nego obična tuča i makljaža”, kaže Spasić za RTRS.

Trenutno Albanci imaju veliki uticaj na Makedoniju kao i bitan uticaj u Crnoj Gori. Ako Srbija i Grčka ostanu bez dijela teritorije, postavlja se pitanje šta će biti sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Projekat velike Albanije obuhvata i Podgoricu i Skoplje, ali i mnoge oblasti gdje Albanci ne čine ni 10 odsto stanovništva.