latinica  ћирилица
28/02/2017 |  13:03 ⇒ 15:00 | Autor: RTRS

Košarac: Savez za promjene vraća dug Izetbegoviću

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske bilo vidljivo da takozvani Savez za promjene želi da dođe do jeftinih političkih poena i da, bježanjem od najpotrebnijeg zaključka, vraća dug lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"To je bilo vidljivo i u istupu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je nastojao da kroz svoje obraćanje poslanicima kaže šta su on i ministar koji dolazi iz njegove političke stranke uradili, ali bježeći od suštine onoga što treba da radimo zajedno s ciljem očuvanja Dejtonskog sporazuma, ustavnih nadležnosti i interesa Republike Srpske kroz djelovanje zajedničkih institucija BiH", ocijenio je Košarac.

On je istakao da je Savez za promjene želio da ostavi dojam da tobože radi u interesu Republike Srpske i srpskog naroda, a kada je trebalo da pokaže jasnu politiku onemogućavanja Bošnjacima da preglasavaju Srbe i da rade u suprotnosti sa Dejtonom i interesima Republike Srpske, onda bježe od kvalifikovanog zaključka koji je bio vrlo jasno usmjeren na očuvanje interesa Republike Srpske i dejtonskog kapaciteta Republike Srpske u zajedničkim institucijama.

"Omogućavanje razvoja takvih političkih tendencija Izetbegovića i bošnjačkih političara pokazalo je da takozvani Savez za promjene ne smije da uđe do kraja u borbu kakvu želi SNSD i institucije Republike Srpske", naveo je Košarac.

Košarac smatra da takvim postupanjem i bježanjem od najpotrebnijeg zaključka, Savez za promjene vraća dug Bakiru Izetbegoviću.

On je napomenuo da Savez za promjene nisu birali građani Republike Srpske u inistitucije BiH i da je rezultat opštih izbora pokazao da građani Republike Srpske daju podršku politici predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

"Njihov izbor je pokazao nešto sasvim drugo. Izetbegović je izabrao takozvani Savez za promjene, Savez je njegov izbor i bilo je vidljivo da sada vraćaju dug lideru SDA", tvrdi Košarac.

Kada je u pitanju Republika Srpska, kaže Košarac, njene institucije su pokazale državničku i nacionalnu politiku da na kvalifikovan način, koristeći Ustav, zaštiti Republiku Srpsku od političkih nasrtaja iz Sarajeva.

"S druge strane, vidjeli smo odgovor `hipotekarne politike` takozvanog Saveza za promjene zato što postoje dugovi prema Bošnjacima koji su ih izabrali za člana Predsjedništva BiH, s jedne strane, i zato što su izabrani voljom Izetbegovića, a ne građana Republike Srpske", naglasio je on.

Košarac je istakao da je bilo smiješno gledati predstavnike Saveza za promjene kako za malo privilegije, koja se čini u obavljanju određenih pozicija u institucijama BiH, ne žele da se bave politikom koja je najneophodija, a to je politika očuvanja ustavnog kapaciteta Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske juče je odbacila i oštro osudila odluku bošnjačkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, donesenu protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH, a predstavnike Srpske u institucijama BiH pozvala da iskoriste sva sredstva da onemoguće donošenje odluka dok ne budu riješena pitanja vitalna za Srpsku.

Poslanici opozicije u parlamentu Srpske nisu se saglasili sa zaključkom kojim je definisano da Narodna skupština poziva predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva s ciljem onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja Srpske, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga.

Izvor: SRNA