latinica  ћирилица
28/02/2017 |  11:41 | Autor: RTRS

Izvještaj Odbora EP, pohvaljen ekonomski napredak u Srbiji

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je sa velikom većinom Izveštaj o Srbiji, kojim se EU poziva na otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, a Beograd – da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava i da normalizaciju odnosa sa Kosovom.
Evropski parlament - Foto: arhiv
Evropski parlamentFoto: arhiv

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je sa 55 glasova za i dva protiv usvojio nacrt teksta izvestioca za Srbiju Dejvida Makalistera, koji je dopunjen kompromisnim amandmanima evropskih poslanika.

Izvještaj ocjenjuje da se Srbija nalazi na dobrom putu evropskih integracija, a EU se poziva na otvaranje "i drugih poglavlja u pregovorima sa Srbijom zemljom, koja su tehnički spremna". 

Pohvaljeni su ukupan ekonomski napredak u Srbiji, "aktivna uloga Srbije u borbi protiv terorizma" i značajna uloga koju zemlja ima u međunarodnoj i regionalnoj saradnji u brobi protiv narkotika.

Istovremeno, evropski poslanici od Srbije traže da se vlasti u zemlji fokusiraju na reforme u oblasti vladavine prava, a insistira se na nezavisnom pravosuđu, borbi protiv korupcije, poboljšanju situacije u medijima u zemlji, ispitivanje slučajeva pretjerane upotrebe sile od strane policije prema građanima, kao i slučaj Savamala. 

Srbija se poziva da pojača napore u rješavanju "bilateralnih pitanja sa susjedima u skladu sa međunarodnim pravom", da "u potpunosti primjeni postojeće bilateralne dogovore sa susjedima", ali i da "progresivno" uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politku sa politikom EU, sa posebnim naglaskom na politici prema Rusiji.

Kada je riječ o normalizaciji odnosa sa Kosovom, u EP naglašavaju da je implementacija dogovorenog u okviru dijaloga ključna, a formiranje Zajednice srpskih opština jedan od prioriteta. 

Danas usvojeni izvješataj o Srbiji trebalo bi da krajem aprila, poslije predsjedničkih izbora u Srbiji, bude izglasan u formi Rezolucije EP o Srbiji.

Izvor: Tanjug