latinica  ћирилица
28/02/2017 |  10:00 | Autor: RTRS

Protesti protiv promjene imena Makedonije

Na poziv građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" večeras će u Skoplju, Bitolju, Prilepu, Štipu i Kičevu biti održani protesti za očuvanje unitarnosti države i protiv promjene imena te zemlje.

Sa sinoćnjeg protesta u Skoplju poručeno je da će se skupovi održavati svakog dana sve dok se političke stranke ne obavežu da će poštovati Ustav Makedonije i da neće raditi na promjeni imena.

Protesti su uslijedili nakon najave Socijaldemokratskog saveza Makedonije da je sa tri političke stranke makedonskih Albanaca postigao dogovor za formiranje koalicione vlade.

Albanska stranka Demokratska unija za integraciju , pokret Besa i Alijansa za Albanace predhodno su uslovili potpisivanje koalicionog sporazuma prihvatanjem "Tiranske platforme", koju su usvojili nakon vanrednih parlamentarnih izbora, a po konstultacijama koje su imali u Tirani sa albanskim premijerom Edi Ramom i u Prištini sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

U platformim, između ostalog, traže uvođenje albanskog kao službenog jezika, rešavanje spora oko imena Makedonija, otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije, kao i ravnopravnu zastupljenost Albanaca u državnim institucijama.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. decembra VMRO-DPMNE osvojila je 51 mandat, SDSM 49, Demokratska unija za integraciju 10, albanska stranka Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mandata.

Izvor: Srna