latinica  ћирилица
19/01/2017 |  22:26 ⇒ 20/01/2017 | 12:30 | Autor: RTRS

Završen 10. Kustendorf, "Zlatno jaje" za film "Trn" (FOTO)

Na Mećavniku je večeras dodjelom nagrada završen 10. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf".
Kustendorf - Foto: RTRS
KustendorfFoto: RTRS

Nagradu "Zlatno jaje", u konkurenciji 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja, dobio je Mihael Alalu iz Izraela za film "Trn".

Tone Otili iz Danske osvojila je "Srebrno jaje" za kratki igrani film "Lulu u stvarnom životu", dok je "Bronzano jaje" pripalo Mateu Garilji za film "Niz grlo".

Ali Asgari i Farnuš Samadi dobili su Specijalno priznanje za ostvarenje "Tišina", a nagrada "Vilko Filač" za najbolju fotografiju pripala je Andreju Maiku za film "Prvi" režisera Lada Kvatanija iz Rusije.

Odluke je donio međunarodni žiri u sastavu književnik i scenarista Gling Јan, predsjednik, stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, članovi.

O nagradi "Vilko Filač" odlučivali su direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

"Nagrada za buduće filmove" ove godine je dodijeljena Lavu Dijazu i scenaristi Gordanu Mihiću.

Osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica dodijelio je prvi put nagradu za najpoetičniji film i to Nikolaju Todorovu iz Bugarske za filmsko ostvaranje "Prije sna".

Nakon dodjele nagrada, Kusturica je rekao da je ovaj festival osnovan u periodu kada se film mijenjao, "Kustendorf" se trudio da prati i tehnološke promjene i promjene u filmskom jeziku.

"U vrijeme promjena filmskog jezika, nastojali smo se da budemo što bliži kompromisu između umjetničkog i zabavnog filma", istakao je Kusturica, izrazivši uvjerenje da je ovogodišnja takmičarska selekcija najbolja do sada,te da je prikazan širok spektar filmova.

Prema njegovim riječima, na 10. jubilarnom "Kustendorfu" predstavili su se autori koji su hrabri i koji su realizovali svoje ideje prateći nove tehnologije.

Festival je i zvanično zatvorio Kusturica, a u ceremoniji zatvaranja u dvorani "Prokleta avlija" nastupilo je Akademsko kulturno-umjetničko društvo "Svetozar Marković" iz Kragujevca sa koreografijom "Tarantelo".

Organizator "Kustendorfa" je produkcijska kuća Rasta internešnel, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grad i "No smoking orkestra".