latinica  ћирилица
08/12/2016 |  07:50 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

NSRS: Nije usvojen izvještaj o stanju u bankarskom sektoru (VIDEO)

Narodna skupština nije usvojila izvještaj o stanju u bankarskom sektoru u Srpskoj u prošloj godini u kojem je navedeno da je na nivou ukupnog bankarskog sektora u Republici Srpskoj na kraju prošle godine iskazan gubitak od 85,9 miliona KM. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je najavio nastavak ove sjednice za utorak, 13. decembra, sa početkom u 10.00 časova.
NS RS - Foto: RTRS
NS RSFoto: RTRS

15.00... Šef Kluba SNSD-a Radovan Višković rekao je da izvještaj Agencije za bankarstvo Republike Srpske o stanju u bankarskom sektoru u Srpskoj u prošloj godini nije usvojen jer se novi poslanik SNSD-a Nataša Radulović nije snašla sa tehnikom prilikom glasanja.

"Obrazložila je da je pritisnula taster, međutim, na ekranu nije bilo ni `za`, ni `protiv` ni `uzdržan`. Ne vidim u tome ništa tragično", rekao je Višković i dodao da zbog toga Radulovićeva neće snositi posljedice.

On je istakao da ova stranka nije protiv toga da odgovaraju oni koji su napravili bilo kakvu nečasnu radnju.

"Stav SNSD-a je da svi treba da odgovaraju, samo to treba da rade zvanične institucije Republike Srpske. Niti sam sudija, niti tužilac, ne želim nikoga amnestirati", rekao je Višković novinarima.

Šef Kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da MUP treba da istraži ko je odgovoran zbog propasti depozita i propasti Banke Srpske i Bobar banke.

14.30... Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima po hitnom postupku, kojim se mijenja naziv osnovnih organizacionih jedinica van sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno centri i stanice javne bezbjednosti se transformišu u policijske uprave.
Poslanici su usvojili Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju Srpske po hitnom postupku kojim se uvodi integrisani informacioni zdravstveni sistem.

Narodna skupština Srpske usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske koji proizlazi iz potrebe usaglašavanja sa Ustavom Srpske, te iz potrebe izmjena koje su tehničke prirode.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja koji preciznije definiše pojam autohtone sorte, da bi se zaštitile domaće sorte koje su značajne za Republiku Srpsku.

Usvojen je i Nacrt zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske kojim se uspostavlja tržište prevoza u drumskom saobraćaju u kom bi se primjenjivali jednaki uslovi i jednaka pravila u pogledu pristupa tržištu.

Poslanici su izglasali i Nacrt zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju Srpske kojim je data mogućnost bankama da obavljaju djelatnost zastupanja u osiguranju.

Narodna skupšina je usvojila Nacrt zakona o izmjena i dopuna Zakona o zaštiti vazduha Srpske kojem se pristupilo zbog potrebe usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, Bečkom konvencijom o zaštiti ozonskog omotača, Montrealskim protokolom i međunarodnim sporazumima.

Usvojen je i zaključak kojim je ovaj Nacrt zakona upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Poslanici su usvojili Strategiju i politiku razvoja industrije Srpske za period 2016–2020. godina, kojom su definisani prioriteti i strateški ciljevi i načini njihovog ostvarivanja.

Usvojen je izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora za prošlu godinu u kojem je navedeno i da je dat i doprinos donošenju određenog broja reformskih zakona i intenzivirane aktivnosti na izradi novog zakona o bankama Srpske.

Poslanici nisu usvojili Prijedlog zakona o radnim odnosima u državnim organima, koji predviđa brisanje odredbe kojom je propisano da izabrano lice nakon prestanka funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci u visini plate koju je imalo u vrijeme prestanka funkcije, a kojeg je predložila poslanička grupa Napredna Srpska. Ovaj akt nije dobio potrebnu većinu glasova.

Nije usvojen ni Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave kojim je predloženo ukidanje "bijelog hljeba" za funkcionere jedinica lokalne samouprave, jer nije dobio potrebnu većinu glasova. I ovaj akt je predložila poslanička grupa Narpedna Srpska.

13.35... Zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Dragan Serdar rekao je da su visinu kamatnih stopa koje imaju banke koje posluju u Republici Srpskoj odredile te banke na osnovu kamatnih stopa u Evropi, na koje se dodaje još i rizik zemlje u kojoj banka posluje. "Ne želim reći da je stanje odlično, ali bankarski sektor je u Srpskoj zadržao stabilnost", rekao je Serdar u završnoj riječi nakon rasprave o stanju u bankarskom sektoru u Srpskoj za prošlu godinu.Serdar je negirao danas u Narodnoj skupštini navode pojedinih narodnih poslanika da Agencija nije preduzela određene mjere ograničenja kada je u pitanju Banka Srpske, navodeći da je prema toj banci bilo preduzeto niz ograničenja.

12.30... Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je danas da banke propadaju prvenstveno zbog loših plasmana i da se na vrijeme trebalo reagovati da bi se spasile Banka Srpske i Bobar banka od takvih plasmana. Tokom rasprave u parlamentu o izvještaju o stanju u bankarskom sektoru Srpske za prošlu godinu, Govedarica je upitao zašto Agencija za bankarstvo Republike Srpske nije reagovala pravovremeno. On je rekao da će podnijeti zaključak prema kojem Narodna skupština obavezuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske da napravi sveobuhvatnu istragu o poslovanju i transakcijama Banke Srpske, kao i o aktivnostima vezanim za tu banku.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović zamjerio je što je u izvještaju navedeno samo da su "dvije banke izašle sa finansijskog tržišta", a da nije ništa detaljnije navedeno o propasti te dvije banke.

11.25... Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da treba istražiti zloupotrebe u bankarskom sektoru od privatizacije banaka.
Višković je rekao da se zalaže za utvrđivanje svih odgovornih za zloupotrebe u bankarskom sektoru Republike Srpske, ali da to ne budu samo dešavanja u tom sektoru tokom prošle i pretprošle godine.

On se zalaže da ne bude zastarijevanja za kriminal počinjen u procesu privatizacije.

"Tražim da se istraže zloupotrebe u bankarskom sektoru od privatizacije banaka. Ne može se istraživati ono što je bilo juče, a zaboraviti šta je bilo prekjuče", rekao je Višković u Narodnoj skupštini, tokom replike na navode opozicije povom izvještaja o stanju u bankarskom sektoru Srpske u prošloj godini.

11.15... Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je danas da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske godinama izložena "neprincipijelnim uticajima vanjske i političke prirode".
"Sve što sam i ranije govorio na tu temu potvrdio je i Međunarodni monetarni fond, koji u svom pismu namjere potvrđuje da je ta Agencija izložena političkom uticaju, da je kompromitovano njeno kontrolno osoblje", rekao je Čavić tokom rasprave o izvještaju o bankarskom sektoru Srpske za prošlu godinu.

On tvrdi da je ukupna šteta u propasti Banke Srpske i Bobar banke veća od 500 miliona KM, a da je Republika Srpska imala štetu od propasti tih banaka od preko 200 miliona KM.

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da se i Agencija za osiguranje depozita BiH može takođe smatrati "jednim od saučesnika" zbog lošeg stanja u bankarskom sektoru Srpske, jer se širenjem njenih ovlaštenja sve više izjednačavala se Agencijom za bankarstvo Srpske.

On je dodao da je jedno od ovlaštenja koje je dato Agenciji za osiguranje depozita BiH, to da je mogla da premiju osiguranja depozita posmatra kao jedan od rizika poslovanja banke.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo postavio je pitanje da li je iko uputio zahtjev Pravobranilaštvu Republike Srpske da zaštiti javni interes Srpske, a koji se u slučajevima propalih banaka ogleda u depozitima građana i javnih institucija koji su bili u tim bankama.On je zatražio da se poslanici "negativno izraze prilikom glasanja o ovom izvještaju".

Poslanici su sinoć razmotrili i Izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za 2015. godinu.