latinica  ћирилица
08/05/2024 |  15:27 ⇒ 15:30 | Autor: RTRS

Višković i Rogožnik ukazali na napredak u dosadašnjoj saradnji između Srpske i Bjelorusije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom Bjelorusije, koju je predvodio ministar industrije Bjelorusije Aleksandar Rogožnik.
Radovan Višković i Aleksandar Rogožnik - Foto: Ustupljena fotografija
Radovan Višković i Aleksandar RogožnikFoto: Ustupljena fotografija

Višković i Rogožnik ukazali su na napredak u dosadašnjoj saradnji između Republike Srpske i Bjelorusije, te istakli da postoji značajan prostor za njen dalji razvoj u mnogim oblastima.

Razgovarano je o aktivnostima na pripremi međuvladinog sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, koji bi Vlade Republike Srpske i Bjelorusije trebalo da potpišu u narednom periodu.

Na sastanku je istaknuto da osim saradnje u oblasti ekonomije i poljoprivrede, postoji značajan prostor i za unapređenje saradnje u oblasti novih tehnologija, nauke i obrazovanja, te kulture i sporta.

Višković je pozdravio današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti poljoprivrede između Republike Srpske i Bjelorusije, istakavši da je sada domaćim poljoprivrednicima omogućeno da pod povoljnim uslovima nabavljaju savremenu poljoprivrednu mehanizaciju iz Bjelorusije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je Vlada zainteresovana da na sličan način podrži i omogući povoljnu nabavku savremene opreme iz Bjelorusije za prerađivačku industriju, što bi bilo od koristi proizvođačima iz Republike Srpske.

Prema riječima, Viškovića, Vlada Republike Srpske opredijeljena je i učiniće sve da saradnja između Republike Srpske i Bjelorusije bude na još višem nivou u narednom periodu.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, te ambasador Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Vladimir Ulahovič.