latinica  ћирилица
27/10/2016 |  08:17 ⇒ 09:04 | Autor: RTRS

Vlada Srbije danas o ultimatumima iz Prištine

Vlada Srbije trebalo bi danas da se izjasni o novim uslovima koje je Priština postavila za nastavak dijaloga, najavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Vlada Srbije - Foto: RTRS
Vlada SrbijeFoto: RTRS

- Ako Priština smatra da treba da se razgovara putem uslova i ultimatuma i na drugi način zaista nije spremna da razgovara, i ako onim što je navedeno uslovljava nastavak dijaloga, onda to znači da oni odustaju od dijaloga i da neće biti dijaloga - rekao je Đurić.

On je istakao da je situacija u svakom slučaju veoma ozbiljna, kao i da će javnost biti informisana o daljim koracima.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbiji ne pada na pamet da pregovara o novim uslovima Prištine i da će Briselski dijalog biti ili statusno neutralan - ili ga neće biti.

- Ovo je jedan bezobrazluk za domaću upotrebu, jer tu postoje neke teze koje Srbiji ne padaju na pamet da o tome razgovara, niti da donosi bilo kakve odluke, kao što je pitanje granica, odštete, priznanja Kosova, članstva u međunarodnim organizacijama - rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da će se dijalog nastaviti sigurno, ali ne pod uslovima koje Priština odredi.

- Mi treba da zadržimo hladnu glavu. Ovo su provokacije, mi nastavljamo naš put, mi ćemo biti konstruktivni, niko nas ne može da uslovljava, ni Brisel, ni Priština. Mi znamo šta su nacionalni državni interesi Srbije - to jeste Evropska unija, ali i zaština naših nacionalnih interesa - rekao je Dačić.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da će se tokom treće faze dijaloga, koja će prema njenim riječima, biti i posljednja, razgovarati o pitanjima kao što su demarkacija, nestale osobe, priznanje Kosova i druga.

Izvor: Tanjug