latinica  ћирилица
24/09/2016 |  20:45 | Autor: SRNA

Beč: Spriječiti novi priliv migranata

Evropske države koje su se prošle godine našle na ruti kojom je stiglo više od milion migranata danas su se saglasile da će više pažnje usmjeriti na lakše načine za sprečavanje novog priliva nego na neka teža pitanja oko kojih je EU podijeljena.
Beč - Foto: Novosti.rs
BečFoto: Novosti.rs

U Beču je danas održan samit država duž balkanske rute u nadi da će time biti izvršen pritisak na članice EU da brže reaguju na migrantsku krizu koja je izazvala duboke podjele u bloku i previranja u nacionalnoj politici.

"Pažnju smo usmjerili na to gdje može nešto postići i brže sprovesti u djelo", naglasio je austrijski kancelar Kristijan Kern na konferenciji za novinare poslije sastanka u Beču.

Austrija i njeni balkanski susjedi izazvali su negodovanje Atine kada su u februaru zajednički uveli blokade granica i time zatvorili rutu, nakon čega je više hiljada migranata ostalo blokirano na grčkoj teritoriji i narušeni su pozivi Njemačke za jedinstvenu akciju EU.

Tenzije sa Njemačkom i Grčkom od tada su splasnule, dijelom i zbog dogovora između EU i Turske kojim je usporen priliv migranata u Grčku. Današnjim razgovorima u Beču prisustvovali su kancelar Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras.

"Zajednički rad na punom sprovođenju dogovora sa Turskom, uključujući sporno pitanje bezviznog režima za Turske, bio je jedan od tri glavna cilja koja smo usaglasili na današnjem sastanku. U ostale spada obezbjeđenje dodatnog osoblja Agenciji EU za bezbjednost granica `Fronteks`, počev od toga da članice treba da ispune već preuzete obaveze, što se još nije desilo", kaže Kern.