latinica  ћирилица
27/06/2016 |  12:51 | Autor: SRNA

Banjaluka: Provjera osposobljenosti nadležnih službi 4. jula

U Banjaluci će 4. jula biti izvedena pokazna vježba pod nazivom "Sadejstvo Vrbas 2016" čiji je cilj provjera sposobnosti određenih dijelova sistema civilne zaštite na konkretnim situacijama kada je riječ o spašavanju ljudi i dobara u elementarnim nepogodama.
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović - Foto: SRNA
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan GavranovićFoto: SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da će vježbu na lokaciji kod tvrđave Kastel i rijeci Vrbas kod Gradskog mosta zajednički izvesti pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, Republičke uprave civilne zaštite, te gradskih službi sistema Civilne zaštite.

"Tema vježbe je `Koordinacija aktivnosti subjekata i snaga zaštite i spasavanja grada u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu`. Njome želimo da pokažemo stepen uvezanosti i sinhronizacije aktivnosti koje preduzimaju snage različitih namjene i način rukovođenja tim aktivnostima", rekao je Gavranović u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, vježba će se sastojati iz dva dijela i to taktičko tehničkog zbora u okviru kojeg će biti održana prezentacija opreme za zaštitu i spašavanje sa početkom u 11.00 časova, te metodsko-pokazne vježbe koja će početi u 12.00 časova.

Gavranović je naglasio da je u proteklim godinama izvršena reorganizacija službi sistema Civilne zaštite na području grada Banjaluka, nabavljena nova oprema i obnovljena postojeća, a da su za naredni period predviđena ulaganja od oko 1.200.000 KM.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banjaluka Mladen Ćućun rekao je da će tokom metodsko pokazne vježbe 4. jula ugroženi objekat biti splav na Vrbasu, te izvedeno spašavanje većeg broja ugroženih lica sa splava.

On je naglasio da će u vrijeme izvođenja vježbe biti izmijenjen režim saobraćaja oko tvrđave Kastel i Gradskog mosta, a da će za potrebe vježbe protok Vrbasa biti 100-130 metara kubnih u sekundi.