latinica  ћирилица
11/04/2016 |  14:24 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

20. i 21. aprila Prvi ekonomski forum - Јahorina 2016.

Udruženje ekonomista RS SWOT pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske organizuje 20. i 21. aprila, Prvi ekonomski forum - Јahorina 2016. na kome će biti riječi o kretanjima na svjetskom tržištu i njihovoj implikaciji na region Јugoistočne Evrope: Da li smo na pragu nove svjetske ekonomske krize?
Јahorina Ekonomski Forum 2016 - Foto: ilustracija
Јahorina Ekonomski Forum 2016Foto: ilustracija

Kako je saopšteno iz Udruženja, posljednja dekada obilježena je brojnim snažnim tektonskim pomjeranjima i poremećajima u globalnoj ekonomiji.

Učestalost pomenutih promjena je tolika da su postale dio svakodnevnice s kojim moraju da računaju svi, pa i najmanje ekonomije poput naše. Pad i rast cijena nafte i brojnih drugih sirovina, poremećaji na valutnim tržištima, fluktuacije berzanskih indeksa, sve veći jaz između bogatih i siromašnih, nestajanje tradicionalnih i nastajanje nekih novih industrija, kao i migracioni procesi do danas neviđenih razmjera samo su neki od aktuelnih uzroka današnjih događaja i kretanja u svjetskoj ekonomiji.

Razumijevanje složenih procesa u svijetu posebno je važno za male ekonomije poput Republike Srpske. Јedan od naših najkrupnijih koraka u tom pravcu biće Ekonomski forum koji će se održati 20. i 21. aprila 2016. godine na Јahorini.

Pored pokrovitelja Foruma Predsjednika Republike Srpske, očekuje se i učešće više od 250 predstavnika privrednika i ekonomista iz zemlje i okruženja, predstavnika institucija Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske Grčke, Kine, Italije, Rusije, Njemačke, Švajcarske, kao i predstavnika brojnih ambasada, investitora, finansijskih institucija i drugih.

Značaj dijaloga i razmjene iskustava i znanja o svjetskim ekonomskim prilikama i kretanjima prepoznala je i Vlada Republike Srpske koja takođe podržava Forum, saopšteno je iz Udruženja ekonomista RS SWOT.