latinica  ћирилица
10/03/2016 |  11:57 | Autor: SRNA

Đurić: Priznanje, nedosanjani san Prištine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da će "priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti od Srbije ostati nedosanjani san prištinskih separatista".
Marko Đurić - Foto: B92
Marko ĐurićFoto: B92

"Beograd i Srbija žele istinski dobre i stabilne odnose sa Prištinom i svim Albancima u regionu, ali ne na temelju velikodržavnih prištinskih maštarija, već na osnovu zajedničkog rada na sprovođenju sporazuma i praktičnih dogovora koji su korisni za građane", saopštio je Đurić.

On je povodom izjava pokrajinskih zvaničnika, uključujući i novoizabranog predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, ukazao da Srbija i srpski narod ne govori jezikom ultimatuma i prijetnji, već jezikom razuma i saradnje.

Đurić je istakao da se i u državama koje su bile sponzori neuspjele secesije dijela teritorije Srbije danas o takozvanoj državnosti srpske južne pokrajine sve više govori kao o neostvarivom državotvornom projektu, rasadniku organizovanog kriminala, regionalnoj bezbjednosnoj prijetnji i zoni neizlječive političke i socijalne nestabilnosti.

"Pokrajinsko rukovodstvo bi, zato, svoju energiju, umesto na parole, trebalo da troši na rešavanje ekonomskih i socijalnih problema žitelja Kosova i Metohije, koji su predugo bili žrtve političkih oportunista i demagoga", zaključio je Đurić.

Tači je u intervju za bečke dnevnike "Pres" i "Standard" izjavio da će Srbija priznati samoproglašeno Kosovo paralelno sa procesom evropskih integracija Srbije.