latinica  ћирилица
28/01/2016 |  09:50 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Vučić: Krenuti u fazu izrade statuta ZSO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da je za Beograd važno da se krene u fazu izrade i statuta i svega što je neophodno da bi se formirala Zajednica srpskih opština.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

RTS prenosi da je novom rundom razgovora Beograda i Prištine u Briselu otkočen proces formiranja ZSO, a Vučić je rekao da Zajednica, kao ključna tema, obuhvata šest od 15 tačaka prvog briselskog sporazuma.

"Poslije odluka takozvanog Ustavnog suda Kosova, albanska strana želi da ostane pri tim odlukama, a mi želimo da se držimo principa koji su potpisani u Briselu. Smatramo da, ako bi se vodio dijalog dva ustavna suda, onda to ne bi bio uopšte moguć dijalog. Zato postoji i briselski dijalog", naglasio je Vučić.

On je rekao da je važno da će izbori za parlament Srbije biti održani na cijeloj teritoriji Srbije. "To nije plod ne znam kakvog velikog dogovora, ali to je stav koji je razuman i kojem, mislim, da niko u ovom trenutku ne želi da protivriječi", dodao je Vučić.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Srbija ne priznaje niti će priznati odluku takozvanog Ustavnog suda u Prištini o briselskom sporazumu.

Đurić je rekao da je u dijalogu u Briselu predočen stav Beograda da lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ne treba da bude talac političkih ciljeva.

"Mi smatramo da on treba da bude oslobođen i da mu momentalno bude omogućeno pravo na novo fer suđenje", rekao je Đurić.

Datum sljedećeg susreta u Briselu nije saopšten.