latinica  ћирилица
30/12/2015 |  14:37 | Autor: SRNA

Đurić: U januaru nastavak pregovora u Briselu

Pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni u januaru u Briselu, najavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Zoran Žestić)Foto: TANЈUG

Đurić je poslije sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije rekao da će Srbija nastojati da na pregovarački sto stavi teme o kojima Priština do sada nije željela da razgovara, a tiču se položaja Srba, njihove imovine, prava i kvaliteta života.

U obraćanju gradonačelnicima deset srpskih opština i načelnicima upravnih okruga Đurić je istakao da je u pregovorima sa Prištinom u narednoj godini neophodno na održiv način riješiti pitanja koja su u vezi sa položajem Srba, njihovom imovinom, kulturnom baštinom, statusom i imovinom Srpske pravoslavne crkve.

Prema njegovim riječima, zajednica srpskih opština mora da postane stvarnost u 2016. godini i efikasan servis građana Srbije na Kosmetu.

On je pozvao na jedinstvo Srbe sa Kosova i Metohije i najavio da predstoje teški politički i diplomatski napori da zajednicu srpskih opština učine što djelotvornijom i moćnijom.

Na pitanje o spekulacijama kosovskih medija da Srbija blokira Austriju da podnese zahtjev za pozivni broj za Kosovo, Đurić je rekao da Srbija poštuje sporazum o telekomunikacijama i sve njegove elemente.

- Kosovski mediji pišu i da su za napad u Goraždevcu krivi Srbi, tako vam je i sa poštovanjem tog sporazuma. Mi sporazum poštujemo, a šta oni rade to nikome nije jasno - rekao je Đurić.

Ministar za lokalnu samoupravu u vladi samoproglašenog Kosova Ljubomir Marić kaže da veoma brzo može da bude dostupan Nacrt statuta zajednice srpskih opština, ali da se očekuje odluka kosovske vlade, te da ne vidi razlog da to ne bude urađeno u naredne dvije do tri sedmice.

- Ako zajednica srpskih opština bude uspostavljena bez direktne komunikacije sa Srbima i sa Vladom Srbije, taj dokument mogu da ponesu kući, nama ne treba. Mi ćemo imati odgovor da zajednica srpskih opština bude uspostavljena na način kako je dogovoreno - rekao je Marić i dodao da planovi za ovu godinu nisu mogli da budu realizovani zbog ogromne opstrukcije.

On je napomenuo da statut zajednice srpskih opština treba uraditi onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom od 25. avgusta, te da niko nema pravo da ograničava ono što je dogovoreno sve dok se ne dođe do statuta.