latinica  ћирилица
28/12/2015 |  13:15 | Autor: SRNA

Јevtić: Poražavajući podaci o broju protjeranih Srba

Ministar za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova Dalibor Јevtić izjavio je da su poražavajući podaci o broju protjeranih Srba sa Kosova i Metohije koji su se vratili u proteklih 16 godina na svoja ognjišta.
Kosovo i Metohija - Foto: RTS
Kosovo i MetohijaFoto: RTS

"Od oko 250.000 raseljenih i prognanih u proteklih 16 godina vratilo se oko 21.000 Srba, Roma, Turaka, Aškalija, Bošnjaka i Crnogoraca", rekao je Јevtić na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare, navodeći da se u protekloj godini vratilo svega 704 osoba ili oko 200 porodica.

U protekloj godini izgrađene su 134 povratničke kuće na teritoriji samoproglašenog Kosova južno od Ibra i 36 na području četiri opštine na sjeveru pokrajine.

Prema zvaničnim podacima, u ovoj godini vratilo se 340 Srba, sedam Bošnjaka, 214 Egipćana, tri Crnogorca I 117 Roma.

Јevtić kaže da su ovi podaci potvrda da je kosovsko društvo u cjelini doživjelo poraz i da sve kosovske institucije u narednom period moraju preuzeti odgovornost i uključiti se punim kapacitetom u proces povratka.

"Najveći odgovornost snose Albanci koji moraju prihvatiti pravo raseljenih Srba i drugih lica koja su raseljena s Kosmeta da se vrate na svoja ognjišta", istakao je Јevtić.

On je naveo da se albanska zajednica i dalje protivi povratku oko 400 Srba u Đakovicu i oko 200 u Muštište u opštini Suva Reka.

Za narednu godinu Јevtić je najavio početak sprovođenja projekta "Sunčana dolina" u opštini Zvečan, čijom će realizacijom biti stvoreni uslovi za povratak i potpuno zbrinjavanje oko 20.000 raseljenih Srba.

On je pozvao sve nadležne institucije i odgovorne za proces povratka da objedine snage i sredstva, jer se bez zajedničkog djelovanja i nastupa proces organizovanog povratka prognanih i raseljenih ne može dogoditi.