latinica  ћирилица
25/12/2015 |  10:13 | Autor: TANЈUG

Dačić: Srbija neće podržati članstvo Kosova u UN

Srbija, naravno, neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama koje bi značilo legalizaciju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uključujući i Ujedinjene nacije, poručio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je poručio i da je dijalog Beograda i Prištine statusno neutralan, te reagujući na izjavu ambasadora SAD Majkla Kirbija, podsjetio da SAD i Srbija imaju različito viđenje pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se, kako kaže, moglo vidjeti i prilikom razmatranja zahtjeva za članstvo Kosova u Unesku.

Ambasador Kirbi je, naime, rekao u intervijuu Novostima da normalizacija odnosa Beograda i Prištine "podrazumijeva članstvo Kosova u UN".

"Ne tražio da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na EU je da je definiše, ali po nama to znači članstvo Kosova u UN", rekao je Kirbi.

Dačić je, međutim, ukazao da kako i sam ambasador Kirbi kaže, po tom pitanju postoje i razlike između stava SAD i Evropske unije, gdje pet država nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Srbija neće mijenjati svoju principijelnu politiku, uz punu posvećenost dijalogu kao jedinom načinu za rješavanje svih otvorenih pitanja", zaključio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.