latinica  ћирилица
15/12/2015 |  16:00 ⇒ 22:46 | Autor: TANЈUG

Stop sa srpskim LK građanima Kosova!?

Graničnoj policiji samoproglašenog Kosova stigla je u ponoć uredba, prema kojoj je zabranjen ulazak na Kosovo svim licima koja imaju srpske lične karte, a žive na teritoriji Kosova, a direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da postoje spekulacije o tome, ali da se pažljivo prati situacija na prelazima.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

U policiji samoproglašenog Kosova na prelazima Јarinje i Brnjak, na sjeveru pokrajine, rečeno je da primjena ove uredbe još nije počela.

Na prelazu Merdare vraćena je putnica iz Srbije jer nije imala kosovsku ličnu kartu, javio je Radio Kim iz Čaglavice. Ona je iz iz centralne Srbije putovala na KiM i nije joj bilo dozvoljeno da pređe administrativni prelaz Merdare. Naime, imala je ličnu kartu izdatu u Policijskoj upravi Priština u Niškoj Banji.

- Ona je platila kartu do Prištine, međutim, kada su vidjeli da nema kosovsku ličnu kartu, nisu joj dozvolili da pređe Merdare - rečeno je ovom radiju u turističkoj agenciji "Kimco" iz Gračanice.

Od ponoći je na prelazima važi uredba po kojoj je zabranjen ulazak na KiM svim osobama koja imaju srpske lične karte, a žive na teritoriji KiM. Ova odluka se, međutim, ne sprovodi na svim prelazima između KiM i centralne Srbije.

Tokom dana u Leposaviću bi, zbog novonastale situacije, trebalo da se sastanu gradonačelnik Leposavića Dragan Јablanović i predstavnici tzv. Kosovske policije.

Đurić je izjavio da Beograd, povodom ovih najava, pažljivo prati situaciju na prelazima sa Kosovom.

- Tačno je da su se pojavile određene spekulacije o promjeni režima na integrisanim prelazima. Pažljivo pratimo situaciju i reagovaćemo zavisno od razvoja događaja tokom dana. Budite sigurni da ako bude nekih promjena koje nisu u skladu sa sporazumom, Srbija kao ni dosada neće ćutati i zaštitiće interese naših građana - rekao je Đurić.

Ova odluka izazvala je zabrinutost među Srbima na Kosovu, izjavio je gradonačelnik Јablanović. Naveo je da bi sprovođenje takve odluke negativno uticalo na stanovništvo na sjeveru Kosova jer građani ne bi mogli, nakon što izađu sa Kosova, da se vrate kući.,

Ocijenio je da je odluka Prištine o srpskim ličnim kartama nerazumna i nedobronamjerna i da su sa takvom odlukom bili zatečeni i policajci na prelazu Јarinje.

- Nelogično je da građani koji imaju srpske lične karte iz centralne Srbije mogu na Kosovo, a da oni koji žive na Kosovu sa istim takvim dokumentima ne mogu - rekao je Јablanović.

O tom problemu sa najvišim zvaničnicima u Prištini sinoć je razgovarao predsjednik Srpske liste Slavko Simić, koji je izjavio da je dobio obećanja da sporna uredba neće stupiti na snagu.