latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:21 | Autor: SRNA

Čurkin: Priština se sveti za Unesko

Vlasti samoproglašenog Kosova se, zbog neuspjelog pokušaja da pristupe Unesku, svete Srbiji suspenzijom sporazuma o uspostavljanju zajednice srpskih opština , izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

"Odluka o suspenziji sporazuma o ZSO uslijedila je samo dan nakon što je Generalna skupština Uneska odbila zahtjev samoproglašenog Kosova za članstvo u toj organizaciji, što nikako ne može da bude slučajnost", rekao je Čurkin.

Ruski diplomata je ocijenio da i sama kandidatura samoproglašenog Kosova za Unesko govori o tome da Priština nije spremna na kompromis, budući da je u okviru briselskih pregovora odbila da pregovara sa Beogradom o pitanju zaštite srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, prenosi "Sputnjik".

Čurkin je izrazio zabrinutost i za položaj Srba na Kosovu i Metohiji s obzirom da se nepoštivanje imovinskih prava Srba direktno odražava na njihov ekonomski položaj i mogućnost preživljavanja.

"Najalarmantniji slučaj je tužba koja je podignuta protiv pravoslavnog manastira Visoki Dečani oko vlasništva okolnog zemljišta, koje po zakonu pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je Čurkin.