latinica  ћирилица
17/11/2015 |  09:01 ⇒ 09:01 | Autor: Večernje novosti

Berlin povlači sporni amandman u poglavlju 35?

Kriza dijaloga Beograda i Prištine, zbog odluke kosovskih Albanaca da suspenduju formiranje ZSO, neće uticati na otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU - potvrđeno je "Novostima".
Merkelova i Vučić u Berlinu (arhiv) - Foto: AP
Merkelova i Vučić u Berlinu (arhiv)Foto: AP

Prema saznanjima so kojih su došle "Novosti", zvanični Beograd još vodi diplomatsku akciju da promijeni tekst neprihvatljivog nacrta pregovaračkog okvira za kosovsko poglavlje 35, koje bi moglo da bude otvoreno već u decembru.

Za početak, postoji realna šansa da zvanični Berlin povuče sporni amandman iz okvira, u kojem se traži da se cijeli tok pregovora o članstvu Srbije veže za napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

U spornom njemačkom amandmanu, a koji su podržali Velika Britanija i Hrvatska, traži se da se "odluke za otvaranje narednih poglavlja (nakon 35, 32, 23, 24) donose u svjetlu doprinosa Srbije u sprovođenju pune implementacije Briselskog sporazuma".

Njemačka je, navodno, spremna i na sitnije korekcije pojedinih dijelova platforme u 36 tačaka, a koje je Beograd označio kao sporne, jer se u njima implicira indirektno priznavanje nezavisnosti KiM.

Tu poruku, tvrde izvori "Novosti", srpskom vrhu prenio je i Ernst Rajhel, predstavnik njemačkog MSP za Јugoistočnu Evropu, koji je nedavno boravio u Beogradu.

Eventualne korekcije okvira za poglavlje 35, prije svega, odnose se na dio u kojem se zahtijeva da dopuštanje državljanima trećih država ulazak u Srbiju sa Kosova. Taj stav bi mogao biti preformulisan, kako ne bi zadirao u status KiM. Promjene bi mogla da pretrpi i tačka okvira u kojoj se traži da Srbija riješi pitanje rukovodstva koje je imenovala u "Gazivodama". Zamjerka Beograda je da se to pitanje uvodi u dijalog bez saglasnosti dviju strana i da zato ne može biti prelazno mjerilo (tzv. benčmark) za kosovsko poglavlje.

Za srpsku stranu sporne su i odredbe u kojima se traži da Beograd podnosi izvještaje kosovskom MUP i sudovima o penzijama koje isplaćuje policajcima, sudijama i tužiocima, kao da je Srbija kolonija Prištine. Prema saznanjima, i ove tačke će najvjerovatnije biti izbačene iz konačnog prijedloga pregovaračkog okvira.

Konačan tekst pregovaračkog okvira za poglavlje 35, koje se odnosi i na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, trebalo bi da bude utanačen među 28 država članica početkom decembra.

Kako saznajemo, krajem novembra trebalo bi da se sastane Komitet za proširenje Savjeta EU, dogovori finalnu verziju dokumenta i proslijedi je evropskim liderima na usvajanje.

Očekuje se da se na startu pregovara Srbije sa EU otvore dva poglavlja, 35 i 32, koja se odnose na finansijsku kontrolu.