latinica  ћирилица
02/11/2015 |  14:27 | Autor: RTS

Skupština samoproglašenog Kosova ratifikovala SSP

Skupština samoproglašenog Kosova je sa 86 glasova, odnosno dvotrećinskom većinom ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Prištine sa EU. Uoči sjednice uvedene su rigorozne mjere kontrole na ulazu u skupštinu.
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv) -
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv)

Sjednica je počela sa sat vremena zakašnjenja, a opozicioni poslanici su, pošto su njihovi predstavnici iznijeli svoje stavove o SSP-u, napustili sjednicu.

Šef parlamentrane grupe pokreta "Samoopredjeljenja" Klauk Konjufca kritikovao je SSP, tvrdeći da je njegov uspjeh uslovljen sprovođenjem sporazuma Prištine sa Beogradom, javlja RTS.

"Članovi 5 i 13 nalažu eksplicitno prekid SSP-a, u zavisnosti od sprovođenja sporazuma sa Srbijom", rekao je Konjufca.

Kako je rekao, postoji vidljiva asimetrija - Srbija nema taj uslov u svom sporazumu.

Prema njegovim riječima, kosovska vlada je sporazumom iz Brisela uvrstila Kosovo u proces bosnizacije.

"Dozvolila je autoritet centralne vlasti i autoritet zajednice. ZSO će donositi odluke koje vlada ne smije da mijenja", naveo je Konjufca.

Šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi je takođe kritikovala vladu i njene predstavnike, rekavši da umjesto da pregovaraju o interesu Kosova, oni danas pregovaraju o ličnoj amnestiji. 

Šef parlamentarne grupe Srpske liste Slavko Simić rekao je da ta lista daje punu podršku SSP-u koji, kako kaže, nudi šanse za preduzetništvo na Kosovu.

Sjednici prisustvuje većina poslanika vladajuće koalicije, Srpske liste, kao i predsjednica Kosova Atifete Јahjaga. 

Uoči današnje sjednice, uvedene su stroge mjere kontrole, pa su na ulazu u skupštinsku salu postavljena tri detektora za registrovanje metala kroz koja moraju da prođu svi koji ulaze u skupštinu. 

Strogim mjerama pregleda podvrgnuti su poslanici, ministri, članovi diplomatskog kora, novinari i posmatrači.

Rigorozne mjere kontrole uvedene su nakon petonedjeljnih incidenata koje su poslanici opozicije organizovali u kosovskoj skupštini zahtijevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma Prištine i Beograda.

Na zasjedanju bi trebalo da se razmatra Zakon o Sporazumu o stabilizaciju i proširenju Prištine i EU.

Za usvajanje ovog zakona potebna je dvotrećinska većina, odnosno neophodno je da ga podrže i srpski poslanici. Opozicija je najavila bojkot sjednice, ali su u sali prisutni šefovi poslaničkih grupa opozicionih stranaka.