latinica  ћирилица
29/10/2015 |  09:36 | Autor: TANЈUG

Beograd očekuje da Brisel uvaži dogovoreno

Beograd je pokrenuo veliku diplomatsku akciju kako bi članice EU obavijestili o svemu što je do sada razgovarano i dogovarano sa Prištinom i očekujemo da će to biti uvaženo i u konačnoj verziji nacrta pregovaračkog okvira Brisela za poglavlje 35, rekao je direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Na pitanje u kojoj je fazi izrada tog dokumenta koji je Beograd ocijenio kao izuzetno "loš papir", Đurić kaže da prelazna mjerila navedena u nacrtu koji kruži između evropskih prestonica po Srbiju nisu povoljna i sadrže elemente o kojima nije razgovarano u okviru briselskog dijaloga.

- Taj stav nismo krili ni od javnosti, niti od evropskih partnera. U međunarodnoj javnosti su o ovome otvorili javnu debatu - kaže Đurić.

- Poglavlje 35 ne treba da bude zamjena za dijalog sa Prištinom i da rješava pitanja o kojima još nismo razgovarali. Ne bi bilo fer da se proces integracija veže isključivo za naš odnos sa Prištinom, a naročito da to bude instrument za ustupke Prištini u okviru briselskog dijaloga - kaže on.

Na pitanje kako komentariše informacije da Ana Marija Bura, savjetnica Federike Mogerini za dijalog, inače po nacionalnosti Albanka, u ovom procesu otvoreno staje na stranu Prištine i da je bila jedan od glavnih autora spornog nacrta, Đurić kaže da iznošenje takvih ocjena neimenovanih izvora o zvaničnicima EEAS koji su uključeni u razgovore Beograda i Prištine ne doprinosi jačanju pozicije Srbije u borbi za zaštitu nacionalnih interesa na KiM.

- Otvoreni smo i transparentni kada je riječ o izazovima sa kojma se suočavamo u tom procesu, pa sigurno nećemo od građana kriti ako ti problemi dobiju ime i prezime. Ali u konkretnom slučaju , to više liči na nastojanje da se Beograd zavadi sa Briselom, što može biti samo u interesu neke treće strane - kaže Đurić.