latinica  ћирилица
24/10/2015 |  15:47 | Autor: SRNA

Sabor "Zavjetnika": Podrška Dejtonu i očuvanju Srpske (FOTO)

Srpski sabor "Zavjetnici" zalaže se za dosljedno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji čuva Srpsku u današnjim okvirima i podržava najavljeni referendum u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH, rečeno je danas u Beogradu na Prvom kongresu ove političke organizacije.
Beograd -Zavjetnici, kongres - Foto: SRNA
Beograd -Zavjetnici, kongresFoto: SRNA

- U danima kada dio međunarodne zajednice, kršeći elementarne odredbe međunarodnog prava, otima srpsku duhovnu i kulturnu baštinu na Kosmetu i predaje je u ruke onima koji su razorili i spalili više stotina srpskih svetinja, u vrijeme kada se vrše pritisci na srpski nacionalni identitet u Crnoj Gori i dvije decenije poslije Dejtonskog sporazuma kada se suočavamo sa pokušajima da se ukine samostalnost Republike Srpske, naša je dužnost da jasno i otvoreno pružimo otpor - ističe se u Platformi "Zavjetnika".

Srpski sabor "Zavjetnici" na Kongresu je predstavio svoju političku i programsku Platformu koja sadrži i prijedloge za rješavanje ključnih problema u Srbiji i okruženju sa kojima se danas suočava srpski narod.

Kongresu je u Domu sindikata prisustvovalo više od 200 delegata, predstavnika Srpskog sabora "Zavjetnici" iz Srbije uz delegate iz Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije i iz dijaspore.

- Svjesni činjenice da se srpski narod u BiH danas suočava sa ozbiljnim pritiscima usmjerenim ka poništavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ukidanju Srpske, "Zavjetnici" svoje djelovanje zasnivaju, prije svega, na odbrani ustavnih nadležnosti srpskih organa vlasti i suprotstavljanju pokušajima nasilne unitarizacije BiH - izjavio je novinarima predsjednik "Zavjetnika" Stefan Stamenkovski.

Delegat iz Republike Srpske i član Glavnog odbora "Zavjetnika" Nikola Vujičić rekao je da ta organizacija u Srpskoj uglavnom djeluje posredstvom društvenih mreža, da "Zavjetnici" imaju nekoliko hiljada simpatizera, uglavnom mladih, i nekoliko stotina aktivista. Podsjetio je da se "Zavjetnici" zalažu za dosljedno sprovođenje Dejtonskog sporazuma koji čuva Srpsku u današnjim okvirima.

Sabor "Zavjetnika" (FOTO:SRNA)

- Kada je riječ o Kosmetu, pitanje južne srpske pokrajine potrebno je hitno vratiti pod okrilje UN i u okvire propisane Ustavom Srbije i obavezujućom Rezolucijom 1244 - rekla je portparolka "Zavjetnika" Milica Đurđević.

Prema njenim riječima, ozbiljnim diplomatskim i pravnim djelovanjem neophodno je poništiti sve sporazume između Srbije i samoproglašenog Kosova, postignute uz posredstvo EU, prije svega Briselski sporazum.

- Kada je riječ o Republici Srpskoj, "Zavjetnici" podržavaju najavljeni referendum u Republici Srpskoj - dodala je ona.

"Zavjetnici" se, kako je rečeno, pripremaju za izlazak na lokalne i pokrajinske izbore u Srbiji i otvoreni su za razgovore i koaliciju sa strankama koje imaju slične stavove u pogledu očuvanja suvereniteta Srbije i drugih bitnih pitanja za zemlju.

Za sada nije bilo razgovora o koaliciji sa nekom političkom strankom na republičkom nivou.

U Platformi se "Zavjetnici", između ostalog, zalažu za osnivanje razvojne banke Srbije radi podsticanja domaće proizvodnje i povećanja izvoza. Kongres se održava uoči četvorogodišnjice djelovanja "Zavjetnika".