latinica  ћирилица
14/10/2015 |  08:28 | Autor: RTRS

Vučić burno reagovao na sastanku u Briselu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić burno je reagovao tokom sastanka u Briselu, na kome je između ostalog rekao i da se Srbija držala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obaveze nisu ispunili, piše "Blic".
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

U Briselu su pale teške riječi između premijera Srbije Aleksandra Vučića i zamjenika kosovskog premijera Hašima Tačija.

"Nemojte više da mi govorite o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete nemojte", burno je reagovao Vučić na neformalnom sastanku sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini i kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Premijer Vučić je rekao da se "Srbija držala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obaveze nisu ispunili", podsjećajući da kosovska vlada i dalje nije donijela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opština, a da dogovor o katastru još iz 2011. godine uopšte nije počela da sprovodi.

Vučić je oštro osudio hapšenja Srba na Brezovici i pokušaj učlanjenja Kosova u Unesko bez znanja Srbije, ne samo od prištinske strane već i od najvećeg broja članica EU.

Blic dodaje i da su razgovori bili teški, a da je došlo i do verbalnog sukoba između Vučića i Tačija.

Pozivajući se na svoje izvore, "Blic" navodi da će o njemačkom amandmanu za pregovaračko poglavlje 35 za dva do tri dana biti razgovora u državnom vrhu u Beogradu.