latinica  ћирилица
13/10/2015 |  20:59 | Autor: TANЈUG

Đurić: Dodatni pritisak Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske da priznamo Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da postoji novi amandman na prijedlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natjera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova.
Marko Đurić - Foto: B92
Marko ĐurićFoto: B92

"Premijer Aleksandar Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade", rekao je Đurić je za RTS.

Đurić je rekao da se amandmanom vrši dodatni pritisak na Srbiju u pokušaju da se Srbija natjera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova i dodao da je predlagač amandamana Njemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska.

On je rekao da će premijer, kao i cijela vlada, u narednim danima veoma intenzivno razmišljati o tome šta i kako dalje.

Đurić je rekao da ima utisak da mnogi u EU ne razumiju šta se zapravo dešava i kakva je razmjera problema sa kojima se suočavamo. "Mnogi nisu vjerovali da ćemo, kada smo bili suočeni sa rezolucijom o Srebrenici, mi zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i pobjedili smo, spriječili štetnu rezoluciju i da budemo označeni kao genocidni narod. Mislili su da nećemo uvesti kontramjere kad je Hrvatska uvela blokadu na granici, pa smo uspjeli da se izborimo", naveo je Đurić.

On je rekao da EU treba otvoreno da kaže da li nas želi ili ne, ali da ovo što sad predstavljaju ne govori ništa dobro o željama i namjerama u vezi sa učlanjenjem Srbije u EU.

U Briselu je večeras u toku neformalni sastanak premijera Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini, a Đurić kaže da je cijela delegacija u Briselu pogođena takvim razvojem događaja.

Đurić je rekao da Beograd želi da finalizuje odnose sa Prištinom i da razgovara.

"Moramo da se dogovaramo u korist svih građana, ali nemojte da tražite ni od premijera ni od srpske delegacije da rade protiv svog naroda, jer mi to nećemo", rekao je Đurić.

Upitan da li ima nade da se sadržaj na papiru popravi, Đurić je rekao da naša delegacija ne bi bila u Briselu da ne vjeruje da razgovor ima smisla.

"Ali nije fer suočavati Srbiju sa novim uslovima, u ovom trenutku, kad radimo na reformama. To od onih koji se predstavljaju kao vaši prijatelji i koji vas žele kao dio svoje porodice jednostavno nije fer", rekao je Đurić.