latinica  ћирилица
28/08/2015 |  17:21 | Autor: RTRS

U Čajniču svečano za krsnu slavu opštine (VIDEO)

Povodom Velike Gospojine, krsne slave hrama Uspenija Presvete Bogorodice i opštine, danas je bilo svečano i u Čajniču.

Brojni građani iz ovog mjesta, zajedno sa gostima učestvovali su u svečanoj litiji ulicama Čajniča.

Decenijama u najtežim trenucima, u ratovima i progonima, narod ovog kraja je utjehu tražio u vjeri i crkvi. Tako je i danas - mnogi koji su otišli iz rodnog kraja dolaze kako bi se na ovaj dan okupili i proveli ga sa svojim najdražim i prijateljima.

Čajniče je nadaleko poznato po čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice, podsjetio je Momir Vasiljević, starješina hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču. 

Od prije dvadesetak godina, opština Čajniče, kao i crkvena opština, zajedno proslavljaju krsnu slavu Uspenja Presvete Bogorodice. Od protekle slave, opština se opredijelila da više ulaže ulaže u zapošljavanje mladih, stipendiranje studenata, sport, poljoprivredu i privredu, a tako će kažu nastaviti i dalje.

Goran Karadžić, načelnik opštine Čajniče, istakao je da će nastojati da zadrže najveće resurse, a to su mladi ljudi. Posebno, kako je naglasio, mlade koji steknu visoko obrazovanje i da im omoguće zaposlenje.

Čajničani su u protekla četiri dana pokazali svu svoju humanost na djelu darujući novac za pomoć malim Ilićima iz Bratunca. Akcija je nastavljena i danas.

Povodom gospojinskih svečanosti, posvećenih slavi opštine, održan je niz kulturno sportskih manifestacija.