latinica  ћирилица
26/04/2024 |  12:27 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

U UKC Srpske izvedena prva samostalna laparoskopska gastrektomija

Hirurški tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je prvi put samostalno izveo laparoskopsku gastrektomiju u kojoj se uklanja cijeli ili dio želuca.
Hirurški tim prve samostalne laparaskopske gastrektomije - Foto: Ustupljena fotografija
Hirurški tim prve samostalne laparaskopske gastrektomijeFoto: Ustupljena fotografija

Ova operacija predstavlja značajan iskorak u daljem razvoju minimalno invazivne hirurgije što je i opredjeljenje rukovodstva UKC-a na čelu sa direktorom Vladom Đajićem, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Iz UKC-a su pojasnili da se pacijenti koji se podvrgnu laparoskopskoj gastrektomiji obično brže postoperativno oporavljaju i manje osjećaju bol nakon zahvata nego osobe koje imaju otvorenu gastrektomiju.

- Pacijenti manje borave na bolničkom liječenju i brže se vraćaju svakodnevnim aktivnostima - navedeno je u saopštenju.

Gastrektomija se često koristi u liječenju raka želuca, a rjeđe za liječenje životno ugrožavajuće pretilosti, karcinoma jednjaka, čira na želucu i nekarcinogenih tumora.

U hirurškom timu koji je izveo prvu laparoskopsku gastrektomiju bili su glavni operater primarijus doktor Velimir Škrbić, doktori Dragan Radulj i Nikola Vranješ, anesteziolog Nataša Mandić i instrumentarka Duška Šipka.