latinica  ћирилица
27/07/2015 |  17:11 | Autor: Politika

Svjetske zvijezde kupuju grčka ostrva

Riječ je o ostrvima u sastavu Androsa površine od 11 do 20 ari, oko Milosa, i nedaleko od Porosa.
Ostrvo Andros (foto:Vikipedija) -
Ostrvo Andros (foto:Vikipedija)

DŽoni Dep je kupio ostrvo Strongili nedaleko od Patmosa za sumu od 4,2 miliona evra... Ekonomska kriza, opasnost od bankrota, novi PDV za hotele i restorane nisu spriječili svjetski džet-set da svrati u Grčku.Od malih do velikih zvijezda filmskog ekrana, preko modnih kreatora, političara, milijardera i „krunisanih glava” koji su svoje jahte  na nekoliko sati ili bar dan ukotvili  na Mikonosu ili nekom manje zvučnom grčkom ostrvu.

Trenutno je u centru pažnje Lindzi Lohan koja sa svojom „svitom” krstari  tijesnim uličicama Mikonosa i pravi „selfije” sa Remosom i drugim grčkim pjevačima. Prije nje, po ko zna koji put svraćale su majka i ćerka  Goldi Houn i  Kejt Hadson sa porodicama, Tom Henks je svako ljeto provodio na grčkom moru, Donatela Versaći, Valentino, Armani...

Ostaju kratko,tek toliko da ih registruje domaća žuta štampa... Rijetko odsjedaju u hotelima na Mikonosu i više vole udobnost svojih jahti od kojih zastaje dah. Ponašaju se kao zvijezde, kupaju daleko od popularnih plaža gdje ih vide samo „paparaci”, i rado se vraćaju u Grčku, posebno na Mikonos.

Ove godine Grčka je i dalje jedna od najpopularnijih destinacija jer su cijene nešto niže nego ranijih godina. Mada je to relativno, jer na Mikonosu u hotelu od pet zvjezdica, noćenje je od 500 evra pa naviše. Cijenu drže i mnogo manja i posjećenija ostrva koja su ponudila popust, ali dobra soba u luksuznom hotelu opet košta preko 200 evra. Tu se u svijesti grčkih hotelijera koji, navodno, strahuju kako će opstati - malo šta mijenja. Iako je kriza, oni smatraju da su cijene koje imaju normalne za one koji žele da u Grčkoj ljetuju na „višoj nozi”. U protivnom, postoje i jeftine ponude u skromnim sobama na sjeveru, oko Soluna. Sudeći po cijenama hotelskog smještaja, ne stiče se utisak da ih previše brine što će gosti za manje para izabrati mnogo bolju ponudu u Turskoj. Grci znaju i to i kažu da nema mora kao što je njihovo.

Kriza se osjeća i vidi među grčkim estradnim ličnostima koje su ove godine, umjesto preskupog Mikonosa odabrale manje popularna ostrva ili,čak, plaže u okolini Atine. Јedan kolega iz grčkog časopisa „Helou” je ozbiljno zabrinut kako će zaraditi za život kad su svi „slavni” na Lagonisiju, na plaži u Glifadi ili Varkizi koje su im ranijih godina bile „ispod časti”. Boravak na Mikonosu, po nekoliko puta u toku ljeta i slikanje za „Helou” bile su za grčku estradu obavezni dio godišnjeg odmora. Međutim, prvi put ove godine, malo je onih koji su sebi mogli da opušteno priušte kraći boravak na „ostrvu vjetrova”. Iako je to pitanje prestiža, zadovoljili su se kupanju na drugim plažama gdje su ipak, bili slikani.

Grčki političari imaju svoje oaze, kuće na ostrvima gdje mogu mirno da povedu odmor. Za mnoge je to, u stvari, boravak u rodnom kraju, daleko od očiju fotoreportera i naroda. Јanis Varufakis ima ženinu kuću na Egini, a premijer Cipras za sada ne pominje godišnji odmor već razmišlja o mogućim izborima za koje se sada, kao novi datum pominje 8. novembar. Međutim, njegova majka Aristi Cipras je vrlo zabrinuta za zdravlje sina i novinarima je povjerila, da niti spava, niti jede niti viđa djecu.

Glavna vijest posljednjih dana je objavljivanje spiska od 25  od ukupno 598 ostrva u državnom vlasništvu koja se nalaze na spisku za privatizaciju i koja mogu da se dobiju na korišćenje na rok od 99 godina. Riječ je o ostvrima u sastavu Androsa  površine od 11 do 20 ari, oko Milosa, nedaleko od Porosa ostrvceta Skuare površine 25 ari, pored Spesiesa ostrva  Falkonera od 6700 ari, pored Lefkade, Evije...

Interesenata ima,neka ostrva su već ranije prodata... Atina Onazis je svoju djedovinu, ostrvo Skorpios prodala ruskom magnatu, DŽon Dep je kupio ostrvo nedaleko od Patmosa za sumu od 4,2 miliona evra, ostrvo Sant Tomas preko puta Evije površine 1,2 kvadratnih kilometara prodato je za 15 miliona evra investitoru Vorenu Bafetu... Andželina DŽoli i Bred Pit su bili zainteresovani za kupovinu malog raja u Јonskom  moru  od 43 ari za 5 miliona evra  i mogućnost da se na ostrvu izgradi šest kuća.

Na svjetskim sajtovima za prodaju već se nalazi preko 20 ostrva u grčkom moru koja mogu da se kupe po cijeni od nekoliko miliona pa-naviše. Sa ovog spiska najpoznatija su Omfori za 50 miliona evra uz mogućnost gradnje, Patroklos samo 65 kilometara udaljen od Atine veličine 2700 ari koje je već šest godina na prodaju ali 120 miliona evra niko nije ozbiljno ponudio.

Sada se kao potencijalni prodavac pojavljuje londonska firma „Proto” čiji tajanstveni vlasnik koji odbija intervjue tvrdi da je spreman da u Grčku investira 150 miliona evra i da proda pola Egeja. Nešto od svega ovoga će sigurno završiti u rukama bogatih ljudi iz cijelog svijeta. Najviše je zainteresovanih milionera iz arapskog svijeta ali je istina da Grci nerado govore i pišu o ovoj temi. Svoja ostrva i more smatraju pitanjem nacionalnog dostojanstva i jako su osjetljivi na svako pominjanje mogućnosti da, kako je ironični pisala njemačka štampa, prodaju neko ostrvo kako bi otplatili dugove. S tim što „Bild” i „Fokus” nisu pominjali mala ostrvca već su ciljali na – Rodos i Krf.