latinica  ћирилица
27/03/2015 |  16:00 | Autor: TANЈUG

Mogerini: Pomenula sam dvije strane, nije na EU da ih definiše

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da je u "kolokvijalnom razgovoru" juče sa studentima u Prištini pomenula dvije strane i da je istakla da pet država EU nije priznalo nezavisnost Kosova.
Mogerini - Vučić u Beogradu - Foto: TANЈUG
Mogerini - Vučić u BeograduFoto: TANЈUG

Mogerini je na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Aleksandrom Vučićem, u vezi s njenom izjavom o tome da Srbija i Kosovo razgovaraju kao dvije suverene države, rekla da je imala iskrenu "kolokvijalnu razmjenu" sa tamošnjim studentima, da je pomenula dvije strane u pregovorima ali da nije na EU da definiše strane.

Navela je, međutim, da je istovremeno ekspilicitno rekla, a što su mediji uglavnom prečuli, da postoji pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što je, dodala je, odgovor na postavljeno pitanje.

Ona je rekla i da je danas o tome razgovarala sa sagovornicima ali da je ovo prilika da još jednom to ponovi. Mogerini je navela da je prioritet otvaranje poglavlja i navela da to zavisi od zajedničkog rada.

Premijer Vučić je rekao da Srbija veoma cijeni i poštuje iskren i otvoren stav Mogerini, da se sa njom razgovara o svemu na iskren način i da nema nikakve skrivene agende za Srbiju, ali je ponovio da za Srbiju i njeno rukovodstvo Kosovo nije nezavisna država.

Dačić - Mogerini: Uskoro otvaranje novih poglavlja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini konstatovali su da je postignut napredak Srbije u evropskim integracijama i naglasili da očekuju da će ubrzo biti otvorena prva pregovaračka poglavlja.

Oni su na današnjem sastanku ocijenili da Srbija ima afirmativnu ulogu u regionu, posebno na bilateralnom planu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova /MSP/ Srbije.

Tokom sastanka Dačić i Mogerinijeva razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine, srpskom predsjedavanju OEBS-om i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.