latinica  ћирилица
27/03/2015 |  09:30 | Autor: TANЈUG

Danas je Svjetski dan pozorišta

Svjetski dan pozorišta beogradska pozorišta danas će obilježiti tradicionalnim čitanjem međunarodne poruke prije početka večernjih predstava i različitim manifestacijama.
Teatar (Foto: gloholiday.com) - Foto: ilustracija
Teatar (Foto: gloholiday.com)Foto: ilustracija

Ove godine poruku je napisao poljski pozorišni i operski reditelj Kšištof Varlikovski koji je poručio da "pozorišne pregaoce najlakše pronalazimo van pozorišta".

"To su obično oni koji pozorište ne koriste kao mašinu za reprodukovanje klišea i konvencija. Oni pronalaze pulsirajuće izvore i žive tokove rijeka koji prividno zaobilaze pozorišne dvorane gdje se svakodnevno okupljaju legije ljudi u nastojanjima da podražavaju nekakve svjetove. Imitiramo, umjesto da stvaramo vlastite svjetove, koji treba da su fokusirani, čak i da zavise od debate s publikom i njenih reakcija, ti svjetovi protiču skriveni, a pozorište jedino ima moć da ih otkrije", poručio je Varlikovski.

Atelje 212 je, povodom Svjetskog dana pozorišta, organizovao promotivnu (vikend) prodaju karata, popuste i iznenađenja, 27. i 28. marta.

Povodom Dana pozorišta, na sceni Petar Kralj Ateljea 212 biće predstavljena i serija poštanskih maraka sa znamenitim srpskim rediteljima.

Na osam maraka nominalne vrijednosti po 23 dinara prikazani su portreti Јovana Ristića Rice, Radivoja Lole Đukića, Miroslava Belovića, Aleksandra Đorđevića, Ognjenke Milićević, Slavoljuba Stefanovića Ravasija, Save Mrmka i Ljubomira Mucija Draškića.

Kako je saopšteno iz Ateljea 212, predstavljanje maraka biće propraćeno prigodnim programom, uz učešće glumaca Rade Đuričin, Branke Petrič, Svetlane Bojković, Gorice Popović, Miše Јanketića, Voje Brajovića, Milana Cacija Mihajlovića, Baneta Zeremskog i Saše Gruden.

U Јugoslovensko dramskom pozorištu prije početka predstave ''Nije smrt biciklo'' glumac Branislav Lečić će pročitati tradicionalna međunarodnu poruku.

Teatar 78 će po četvrti put održati kulturnu manifestaciju ''Bolje art nego škart'', koja će ove godine trajati dva dana, a obuhvatiće dramski, likovni i muzički program.

U kući Petra Kralja, Svjetski dan pozorišta biće obilježen izvođenjem predstave "Bajkoholik" po tekstu Milene Đorđević, a u režiji Milana Kovačevića.