latinica  ћирилица
27/02/2015 |  21:07 | Autor: SRNA

Otvoren 43. Fest

U Beogradu je večeras svečano otvoren 43. Međunarodni filmski festival - Fest, koji će ove godine prvi put imati i takmičarski karakter.

Fest je zvanično proglasio otvorenim gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je istakao da grad ove godine u organizaciju omiljenog festivala uložio više nego inače.

Mali je rekao da je namjera da Fest ponovo bude neprikosnoven u regionu i nezaobilazan faktor u međunarodnoj festivalskoj ponudi.

U okviru ceremonije otvaranja Festa uručene su novoustanovljene nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti slavnoj srpskoj glumici Mileni Dravić i istaknutom ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu.

Kao prvi film u glavnom programu, van konkurencije, prikazano je ostvarenje "Sen Loran" u režiji Bertrana Boneloa.

Raznovrsan program Festa, pod sloganom "Tu smo - u sazvežđu pobednika", obuhvatiće oskarovce i pobjednike stranih festivala, autorske i filmove nezavisne produkcije, kontroverzne i žanrovske naslove iz cijelog svijeta, ostvarenja srpske kinematografije...

Novi umjetnički direktor Festa Јugoslav Pantelić i novi selektor Mladen Đorđević uveli su bitne promjene, pa je ovaj decenijama omiljeni revijalni festival postao takmičarski, sa tri selekcije - Glavni takmičarski program, Srpski film i Granice.

Međunarodni žiriji odlučiće o dobitnicima "Beogradskih pobjednika" u više kategorija.

U Sava centru i drugim beogradskim dvoranama do 8. marta biće premijerno prikazano 90 stranih i domaćih filmova.

Na svečanost su po crvenom tepihu prošetali poznati glumci, reditelji i ličnosti iz javnog i kulturnog života, među njima predsjednici dva žirija - glumica Neda Arnerić i hrvatski pisac Miljenko Јergović.