latinica  ћирилица
25/01/2015 |  13:50 | Autor: SRNA

Sjećanje na žrtve holokausta (VIDEO)

Polaganjem vijenaca, molitvom i govorom o holokaustu u kojem je u Drugom svjetskom ratu stradalo oko šest miliona Јevreja, danas je u Banjaluci obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.
Sjećanje na žrtve holokausta - Foto: SRNA
Sjećanje na žrtve holokaustaFoto: SRNA

Pored sjećanja na žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu važno je da se skrene pažnja da se fašizam ponovo javlja u Evropi, istakao je predsjednik jevrejske zajednice u Banjaluci, Arie Livne. Spriječavanje povratka fašizma predstavlja najveći doprinos sjećanja na žrtve Holokausta, dodao je Livne.

Cvijeće na spomen obilježje stradalim banjalučkim Јevrejima položio je i potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković, koji je rekao da je vijenac položio i kao potpredsjednik i kao osoba koja ne prepušta zaboravu stradanje u Drugom svjetskom ratu.

Direktor Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske Dragan Davidović rekao je da je Vlada Srpske posebnu pažnju posvetila obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

"Potrebno je pamtiti i ne smije nikada biti zaboravljeno stradanje Јevreja u Drugom svjetskom ratu, ali i Srba koji su prošli istu golgotu", rekao je Davidović.

Dan sjećanja - 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine UN. Tog dana. 1945. godine, sovjetska Crvena armija oslobodila je koncentracioni logor Aušvic i susjedni Birkenau, najveće stratište u istoriji čovječanstva. U ovim logorima ubijeno je 1,5 milion ljudi, a od toga milion Јevreja.