latinica  ћирилица
20/11/2014 |  17:27 | Autor: TANЈUG

Moskva: Uzeti u obzir prijateljski karakter odnosa Rusije i Srbije

Rusija se nada da će Srbija pri rješavanju pitanja mogućeg priključivanja sankcijama EU Rusiji uzeti u obzir prijateljski karakter odnosa između Rusije i Srbije.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Ovo je izjavio predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič.

"Veoma se nadamo da će srpske kolege izvagati sve okolnosti povezane sa restriktivnim pritiskom na Rusiju i uzeti u obzir dobar, prijateljski, strateški karakter naših odnosa sa Srbijom, što je još jednom potvrdila nedavna posjeta predsjednika Rusije Beogradu", rekao je Lukaševič na brifingu.

"Rusija smatra sankcije apsolutno nelegitimnim i neprijateljskim", rekao je on, i dodao, da su "naročito neprihvatljive metode koje koriste naše evropske kolege, ubjeđujući i primoravajući druge zemlje da se priključe kampanji pritiska sankcijama na Rusiju".

"Taj metod daleko je od civilizovanog, naročito prema zemljama koje teže da stupe u EU", kazao je Lukaševič.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je ranije danas, da Srbija "u ovom trenutku neće uvoditi sankcije Rusiji", ali i da članstvo u EU podrazumijeva zajedničku spoljnu politiku.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je on "insistirao da sa Hanom razgovara o Rusiji, a da Han nije insistirao na toj temi".