latinica  ћирилица
19/10/2014 |  14:19 | Autor: TANЈUG

Od čega svijet strahuje!?

Usljed sve žešćih sukoba na Bliskom Istoku, najveći dio od 44 ispitane nacije u okviru istraživanja koje je sproveo Pju centar kao najveću prijetnju na svijetu naveo je - religioznu i etičku mržnju.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Nacije su mogle da biraju između pet opasnosti – nuklearno oružje, zagađenje, AIDS i druge bolesti, nejednakost i religiozna i etička mržnja.

Sa 58 odsto, Liban ima najveći nivo brige od bilo koje druge zemlje, a kao najveću je identifikovao religioznu i etničku mržnju. Ovo mišljenje dijele i Egipat, Izrael, Palestina i Tunis.

Sa druge strane, zapadne zemlje smatraju da je najveći problem na svijetu nejednakost koja se povećava između bogatih i siromašnih.

SAD, kao i većina drugih evropskih zemalja, identifikovale su "nejednakost" kao trenutnu najveći opasnost. Španija je ovu brigu ocijenila sa 54 odsto, što je najviši nivo brige u ovoj kategoriji.

Ukrajina i Rusija su imenovale "nuklearna oružje" kao najveću pretnju, zajedno sa Јapanom, Pakistanom i Turskom.

Procjenjuje se da Rusija – koja je prva na svijetu po broju nuklearnog oružja – zajedno sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Kinom, Indijom, Pakistanom, Izraelom i Sjevernom Korejom, posjeduje oko 17.000 nuklearnih oružja.

Najveći broj zemalja u Africi tvrdi da su "AIDS i druge zarazne bolesti" najaktuelnija svjetska tema.