latinica  ћирилица
30/09/2014 |  17:36 | Autor: RTRS

Posebna pažnja pravu djece da budu saslušana

Predsjednik Savjeta za djecu Republike Srpske Srpske Amela Lolić rekla je da se dječija prava u Srpskoj poštuju i uvažavaju, te da je dječije mišljenje potrebno uzeti u obzir prilikom donošenja odluka koje se odnose na njih i njihovo bezbrižno i kvalitetno odrastanje.

"Dječija prava se iz godine u godinu poštuju sve više. Tako i Nedjelja djeteta iz godine u godinu privlači više pažnje i djeca su sve više uključena u ove aktivnosti", rekla je Lolićeva, koja je i pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Ona je novinarima u Banjaluci, prije početka centralne manifestacije obilježavanja Nedjelje djeteta, rekla da je u skladu sa ovogodišnjim sloganom "Imam pravo da kažem i budem saslušan" posebna pažnja posvećena pravu djece da budu saslušana i uvažavana u onome što imaju da kažu odraslima.

Lolićeva je naglasila da bi svi zajedno kao sredina trebalo da uče da više slušaju druge i da daju svakom priliku da kaže šta misli i da se izrazi.

"Djeca prepoznaju i neverbalnu komunikaciju odraslih i jako je dobro tumače, prepoznaju gestove i sve ono što odrasli ne kažu i jako su osjetljivi na to", kaže Lolićeva.

Ona je naglasila da odrasli moraju djeci dati prostora da izraze mišljenje i vlastite stavove o svim pitanjima, u skladu sa uzrastom i zrelošću djece.

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac rekla je da je pravo djece na izražavanje mišljenja i učestvovanju u svakom postupku koji se njih tiče jedan je od četiri osnovna principa Konvencije o pravima djeteta.

Ona je rekla da je autoritet odraslih jako važan u odrastanju djeteta, ali onoj autoritet koji kod djeteta podstiče radoznalost, interesovanja, koji ga priprema za svijet odraslih i samostalan život i da preuzme odgovornost za svoje odluke.

Grahovčeva je rekla da nije dovoljno utvrditi samo pravo, već da ono u praksi treba biti realizovano. Ona je rekla da pravo na izražavanje mišljenja ne znači da će biti povlađivano mišljenju djeteta.

Centralnoj manifestaciji, koja je održana u Administrativnom centru Vlade Srpske, prisustvovao je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović, pomoćnici u Vladi Srpske, predstavnici institucija za djecu i škole, te djeca iz vrtića i škola, dok su program pripremila djeca iz vrtića "Larisa Šugić" iz Kotor-Varoša.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske nagradilo je 15 najboljih literarnih radova o temi "Imam pravo da kažem i budem saslušan" u pet kategorija, za šta je ukupno izdvojilo 3.000 KM.

Prvonagrađena učenica devetog razreda OŠ "Vaso Pelagić" iz Pelagićeva Anastasija Kainović rekla da djeca imaju pravo na normalan život, porodicu, školovanje, ali da imaju i obaveze.